Angela Merkel recunoaște. Criza refugiaţilor a scăpat de sub control | adevarul.ro

Situaţia rămâne tensionată în Germania, ca urmare a agresiunilor sexuale comise asupra femeilor în zona centrală din Köln, în noaptea de Anul Nou, de sute de bărbaţi, printre care se numără solicitanţi de azil.

După ce dezbaterile privind situaţia refugiaţilor s-au aprins, iar manifestanţii de extremă-dreapta au ieşit în stradă, cancelarul german Angela Merkel s-a văzut nevoită să recunoască faptul că Europa este „vulnerabilă“ în ceea ce priveşte criza migranţilor, întrucât nu controlează situaţia.

„Acum, brusc, ne confruntăm cu o provocare reprezentată de refugiaţii care vin în Europa şi suntem vulnerabili, pentru că nu avem deocamdată controlul pe care am fi dorit să îl avem“, a declarat luni seară Angela Merkel, a cărei politică de deschidere faţă de migranţi a fost intens criticată.

Spiritele se agită cu atât mai mult cu cât numărul plângerilor depuse la Poliţia din Köln creşte de la o zi la alta. Marţi după-amiază numărul acestora ajunsese la 653, în contextul în care luni seara acesta fusese de 553, notează presa germană. Agresiuni sexuale au fost comise şi în alte oraşe din Germania. La Hamburg au fost înregistrate 153 de plângeri.

Extremiştii ies în stradă

În acest timp, în Germania, extremiştii continuă să iasă în stradă. Peste 2.000 de persoane au manifestat, luni seară, împotriva imigranţilor la Leipzig, în estul Germaniei, mai mult de 200 de manifestanţi de extremă-dreapta fiind reţinuţi de autorităţile germane, după ce au comis acte de vandalism.

Manifestanţii, simpatizanţi ai mişcării islamofobe Legida, au aruncat pocnitori spre forţele de ordine şi au vandalizat clădiri. În acest context, etajul superior al unui imobil a fost incendiat.

Aceştia au cerut demisia Angelei Merkel, afişând pancarte cu imagini ale cancelarului german purtând vălul islamic şi însoţite de texte precum „Merkel, ia-ţi musulmanii şi dispari“.

Huliganii se grupează

Cu doar o zi înainte, la Köln, şase pakistanezi au fost atacaţi de un grup de aproximativ 20 de persoane, în apropierea gării centrale din oraş. La scurt timp după acest incident, un cetăţean sirian în vârstă de 39 de ani a fost agresat de un grup de cinci persoane. Poliţia a precizat că investighează aceste agresiuni, dar nu a putut confirma dacă respectivele atacuri au avut motivaţii de natură rasială.

De câteva zile, diverse grupuri se organizează pe reţelele de socializare pentru a se răzbuna pentru atacurile comise la Köln asupra femeilor în noaptea de Anul Nou, relatează presa germană. Grupurile, formate din „huligani, rockeri şi bodyguarzi“, susţin că au pornit, practic, o vânătoare de oameni şi promit că „vor face curăţenie“ în centrul oraşului Köln, care a fost scena atacurilor ce au şocat întreaga Germanie.

Totodată, Germania începe să trimită înapoi în Austria tot mai mulţi imigranţi, potrivit poliţiei austriece. „Numărul zilnic de imigranţi trimişi înapoi a crescut de la 60 în decembrie, la 200 de la începutul anului“, a declarat David Furtner, un reprezentat al forţelor de ordine din Austria.

Mulţi dintre imigranţii în cauză nu aveau documente valide, în timp ce alţii nu voiau să ceară azil în Germania, ci în alte ţări, mai ales în cele scandinave, a precizat poliţia, adăugând că majoritatea celor retrimişi în Austria nu este reprezentată de sirieni, care de obicei obţin azil. Aceştia sunt, în mare parte, imigranţi din Afganistan, dar şi din Maroc şi Algeria.

Sursă: Criza refugiaţilor a scăpat de sub control. Huliganii germani organizează potere | adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *