Controversata lege offshore, care impune taxe progresive pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea producţiei din Marea Neagră, aplicate în funcţie de preţul gazelor, scoate la iveală detalii de pe timpul regimului comunist, puţin cunoscute românilor.

Într-o dezbatere televizată, social-democratul Iulian Iancu – preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor – a dezvăluit cum i-au arătat americanii lui Ceauşescu unde se află bogăţiile României. 

 

„Am să vă spun aşa: în 1973, Ceauşescu face o vizită în Statele Unite. Acolo, partenerii americani îl iau şi îl duc într-o anumită încăpere şi focalizează din satelit casa lui de la Scorniceşti şi îi demonstrează prima dată că văd tot ce se întâmplă în spaţiul aerian şi întâmplător în ziua respectivă trecuseră trei avioane şi casa lui în detaliu, dar i-au spus: nu pentru a-ţi arăta casa ta ţi-am făcut această demostraţie, ci ca să ştii că în jurul casei tale şi în acea regiune este cărbune, există lignit. Iar în Marea Neagră, şi au focalizat Marea Neagră, aveţi gaze, petrol şi titan, iar gaze şi petrol mai mult decât Dubaiul işi Emiratele Arabe. Aţi fi cei mai bogaţi din regiune. Veniţi, vă dăm licenţa pentru platforme şi valorificaţi-vă singuri bogăţiile pe care le aveţi acolo”, a povestit politicianul la Antena 3. 

 

Potrivit lui Iancu, acela a fost momentul când s-a decis exploatarea gazelor din Marea Neagră.

 

„Acela a fost momentul în care au început prospecţiunile în Marea Neagră, când a început realizarea platformelor. Au fost primele platforme cu picioare de 90 de metri, rezistente la 16 metri valul de apă şi momentul în care am început cu adevărat să punem în evidenţă toate perimetrele. Deci nu astăzi s-au pus în evidenţă, ci din 1973 sunt puse în evidenţă”, a spus Iulian Iancu.