Guvernul Cioloş a dat o lovitură grea baronilor locali. Primăriile şi Consiliile Judeţene nu vor mai emite autorizaţie de construcţie pentru infrastructura de transport de interes naţional

Primăriile şi consiliile judeţene nu vor mai emite autorizaţie de construcţie pentru nicio lucrare necesară pentru infrastructura de transport de interes naţional, acesta urmând a fi apanajul Ministerului Transporturilor.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai putea întârzia proiectele de construcţie a autostrăzilor sau cele de modernizare a căilor ferate. Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană. Oficialii de la Palatul Victoria susţin că, prin aplicarea actului normativ, va fi redusă considerabil durata de timp necesară obţinerii avizelor pentru aceste proiecte. „În prezent, durata de implementare a proiectelor este cuprinsă între trei şi cinci ani, din care peste şase luni sunt necesare pentru obţinerea tuturor avizelor, ceea ce determină întârzierea finalizării lucrărilor în execuţie. Ordonanţa este menită să stimuleze dezvoltarea infrastructurii de transport la nivel naţional, fapt ce sprijină deopotrivă atât mediul de afaceri, cât şi mobilitatea populaţiei. În plus, actul adoptat astăzi va facilita într-un mod mult mai rapid conectarea ţării noastre la coridoarele de transport europene”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Ministerul Transporturilor.

Poate cea mai importantă prevedere a actului normativ se referă la faptul că Ministerul Transporturilor dobândeşte competenţa legală de a emite autorizaţie de construire pentru toate categoriile de lucrări necesare realizării obiectivelor de investiţii aferente infrastructurii de transport de interes naţional. În momentul de faţă, multe lucrări de acest fel trebuie să obţină autorizaţie de la autorităţile locale şi nu de puţine ori s-a întâmplat ca acestea să întârzie eliberarea ei, fapt ce a dus şi la pierderea de fonduri europene nerambursabile.

Tot în ordonanţa adoptată de Guvern se prevede şi faptul că va fi asigurat cadrul legal pentru ca Ministerul Transporturilor să poată desfăşura activităţi de control şi disciplină în construcţii pentru obiectivele proprii.

Mai apare o moidificare în ceea ce priveşte autorizaţia de construcţie, şi anume că aceasta va putea fi emisă şi doar pe baza avizelor/acordurilor de principiu, dar fără a exonera beneficiarul proiectelor de obţinerea tuturor avizelor/acordurilor de amplasament finale. În plus, certificatele de urbanism, avizele, acordurile, permisele ori autorizaţiile vor beneficia de o valabilitate prelungită până la finalizarea executării lucrărilor pentru care au fost eliberate, respectiv până la data semnării procesului-verbal de recepţie finală a lucrărilor. Se evită astfel situaţiile în care unele avize sau autorizaţii au expirat înainte de începerea lucrărilor sau în timpul derulării acestora. Prelungirea valabilităţii va fi permisă însă doar dacă lucrările vor începe în termen de 12 luni de la data emiterii.

De asemenea, procesul de înscriere a terenurilor agricole în Cartea Funciară se va face pe loc, şi nu în termen de şase luni, aşa cum se întâmplă în prezent. În plus, avizele de principiu pentru scoaterea terenurilor împădurite din circuitul forestier vor putea fi eliberate în termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare, dacă aceste terenuri sunt situate pe amplasamentul proiectelor de infrastructură de transport transeuropeană.

Se scurtează, la maximum 10 zile, şi perioada de emitere a avizelor de amplasament pentru relocarea sistemelor/reţelelor de transport şi de distribuţie a utilităţilor situate pe coridorul de expropriere. Avizele/acordurile/autorizaţiile de construire emise până la data intrării în vigoare a ordonanţei vor putea beneficia şi ele de prelungirea valabilităţii până la finalizarea lucrărilor.

Mai mult, sumele aferente disputelor rezultate din contractele de execuţie a lucrărilor vor putea fi achitate pe baza unor scrisori de garanţie bancară. În acest fel, va fi evitat blocajul proiectelor, determinat adesea de amânarea plăţilor până la obţinerea deciziilor definitive şi irevocabile, susţin oficialii guvernamentali.

Articol preluat integral de pe romanialibera.ro

Vezi Sursă: Guvernul Cioloş a dat o lovitură grea baronilor locali | Romania Libera

1 comment

Leave Comment
 1. ilie

  Ziua 28 de detentie pentru UN OM NEVINOVAT trimis dupa gratii de procurorul DNA Marin Calusaru si judecatoarea Curti de Apel Craiova Trifanescu Valentina, slabi pregatiti pentru a aprecia o proba, dar care i-au banii si de la stat si de la infractori.
  Fapta Procurorul de caz Calusaru Marin de a fabrica dosare penale, nu are nici o justificare, din punct de vedere tehnico-juridic, avand in vedere faptul ca magistratul Calusaru Marin in actul de acuzare s-a folosit de probe platite cu 10.000 lei/martor din salariul sau .
  Magistratul DNA, MARIN CALUSARU, a scos din dosar documentele care arata nevinovatia mea si prin amenintarea judecatorilor, m-a condamnat la 4 ani DETENTIE pentru BANII, eu nefiind salariatul unitati SC ALRO SA si in viata mea nu am furat un pai. Cati ani ar fi tebuit sa primeasca infractorii care au furat sute de milioane de EURO in raport cu mine care nu am furat un pai?.
  Documentele SCOASE DIN DOSAR de procurorul DNA Marin Calusaru:
  CONVORBIRILE TELEFONICE,
  Dispozitia de livrare nr.80033465,
  Aviz de expeditie nr. 80033465,
  Factura din data de 29.11.2008 pentru camionul GJ 62 BIA/GJ 64 BIA,
  CERTIFICATUL DE CALITATE nr. 17904,
  Scrisoarea de transport, pentru camionul GJ 62 BIA/GJ 64 BIA.
  Declaratia olografa a SEFULUI DE DEPOZIT PRODUSE FINITE gestionarul BARBU GHEORGHE care probeaza ca marfa a fost transferata din magazia 1012 in magazia 1018 etc.

  Vasile Paul Cristian a fost luat de pe strada de procurorul DNA Marin Calusaru, la indicatia infractorilor de la SC ALRO SA care au ucis oameni si i-au cumparat procurorului functia la DNA. Vasile Paul Cristian a fost bagat la puscarie 4 (patru ani) de judecatoarea Curti de Apel Craiova Trifanescu Valentina care a primit MITA in data de 14.10.2015, de la Alro prin avocatul Micu Mihai.
  Judecătoarea Trifanescu Valentina a primit MITA de la Alro in Sedinta publica intr-un dosar cu peste 200 de file de maculatura care nu avea nici o relevanta cu dosarul cauzei plin cu bacnote euro, iar aceasta il retine si peste el pune cele cateva hartii pe care i-a notite in timpul dezbaterilor din alte dosare.
  Mentionam ca in data de 14.10.2015, s-a creiat un culoar intre procurorul Cerga Constantin si grefier pentru ca avocatul Micu Mihai s-a dea dosarul cu valuta personal judecatoarei Trifanescu Valentina.
  Imagimile video si inregistrarile audio din data de 14.10.2015, fac dovada acestui aspect cand avocatul Micu Mihai deschide dosarul si arata judecatoarei Trifanescu Valentina documentele in euro incepand cu pagina 2.
  „Justiţia a făcut mai mult rău României decât politicienii sau românii care cerşesc prin Roma sau Paris. Nu trebuie să ne uităm lung doar la averile politicienilor, putem să ne uităm lung şi la cele ale magistraţilor. Până acum în România nu s-a făcut curăţenie în justiţie.”
  Judecatoul PETCAN ROMEO IULIAN si CONSTANTIN LUIZ de la Judecatora Slatina pot fi invinuiti de mînjirea degețeelor înrobate cu mierea ciubucului la nivel înalt ale cărui decizii, chiar și cînd tîmpite sau dubioase, nu pot fi puse în discuție de nici o altă instituție, care judecă atunci cînd are chef sau cînd membrii ei s-au trezit din beție sau din prostie. Ei fac parte dintr-o instituție care nu dă seamă nimănui, care nu catadicsește să se explice în fața nimanui. Ei au judecat pe fond Dosarul penal 10882/311/2010*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *