Vindecarea postextractionala – cum te recuperezi dupa scoaterea unui dinte

Baza vindecarii postextractionale o reprezinta cheagul de sange care se formeaza postextractional, de aceea este important ca acest cheag sa ramana local pe toata durata vindecarii.

Acest lucru poate fi asigurat prin sutura postextractionala, iar daca aceasta nu a putut fi realizata, pacientul nu ar trebui sa clateasca zona respectiva cu presiune si nici foarte frecvent, ci doar atat cat sa mentina o stare de igiena orala normala, prevenind astfel suprainfectarea cheagului postextractional.

Alimentatia de dupa extractie poate fi reluata dupa ce dispare efectul anesteziei locale (exista riscul traumatizarii tesuturilor moi care nu sunt sub control voluntar pe perioada cat anestezia este in curs). Se pot consuma orice tip de alimente, este preferat ca acestea sa fie mai moi ca si consistenta, mai putin condimentate si la temperatura camerei. Totodata, se recomanda evitarea consumului de bauturi acidulate.

Cel mai frecvent si neplacut simptom postextractional este sangerarea postextractionala, care angoaseaza pacientii. In cele mai multe cazuri, sangerarea nu este nici masiva ca volum si nici indelungata ca timp. Cel mai simplu lucru pe care pot sa il faca pacientii este sa aplice o compresa sterila local si sa aplice presiune prin intermediul acesteia pe zona postextractionala (fie muscand, fie apasand cu degetul) pe o durata de 15 min.

Nu este recomandat ca pacientii sa faca efort fizic postextractional timp de 3 zile (este posibil ca presiunea arteriala sa creasca si sa initieze hemoragii locale sau sa accentueze hematoame formate postextractional). Asadar, activitatile sportive ori cele care necesita efort fizic vor fi amanate pana in a 4-a zi dupa extractia dentara, astfel incat pacientul sa nu se expuna riscului de sangerari abundente.

Vindecarea completa a unei alveole (locul in care a stat dintele) poate sa dureze 3-4 saptamani. In acest interval, pacientul poate sa aiba jena sau senzatii dureroase, in special la consumarea unor alimente reci. Nu este indicat ca pe aceasta perioada pacientul sa isi administreze antiinflamatoare, ci este suficient sa evite situatiile care produc jena dureroasa.

In general, durerile postextractionale persista aproximativ 7 zile, evoluand cu scaderea in intensitate, pe masura ce zilele trec.

 

 

Pacientii trebuie sa aiba in vedere ca antiinflamatoarele pot produce leziuni ale mucoasei digestive, motiv pentru care este recomandat ca in perioada in care isi autoadministreaza antiinflamatoare sa asocieze si protectoare gastrice.

Anestezicele topice (precum lidocaina), de obicei, nu au efect sustenabil.

Compresele cu gheata aplicate pe obraz, in zona extractiei dentare, pot ameliora durerile ce apar in urma extractiei dentare. Poti folosi aceste comprese de mai multe ori pe zi, pentru a calma durerile sau disconfortul.

Recomandari postextractie dentara:

  • Odihneste-te cel putin 24 de ore. Atunci cand stai intins in pat, nu uita sa iti pui o perna mai inalta sub cap.
  • In primele 24 de ore dupa extractia dentara, foloseste comprese cu gheata din 2 in 2 ore. Mentine o compresa 15 minute.
  • Nu fuma in intervalul de 24 de ore dupa extractia dentara, intrucat toxinele din fumul de tigara pot afecta cheagul de sange si pot cauza complicatii.
  • Clateste-ti gura cu apa salina calduta.
  • Evita aspirina, intrucat poate ingreuna procesul de vindecare dupa extractia dentara. Poti administra, insa, ibuprofen ori alte antiinflamatoare similare. Tratamentul recomandat de medic este cel mai potrivit.
  • Nu manca bomboane, acadele ori alimente crocante, care ar putea cauza rani in zona ce trebuie sa se vindece. In primele zile, mizeaza pe alimentele cu textura moale, precum supele crema, ciorbele, piureurile ori smoothieurile.
  • Evita bauturile calde, alimentele picante, dar si sucurile ori bauturile acidulate.

Daca respecti indicatiile medicului, precum si aceste recomandari, vindecarea va fi rapida si va cauza disconfort redus.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

continuare… .

DOC.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *