Ziarist corupt din Slatina, pus la punct de catre un profesor – Știri locale | Slatina

Ziaristul local, Dumitru Sârghie, detinatorul ziarului Linia1, a fost pus la punct de catre Prof. Victor Iacobescu, dupa ce ziaristul Dumitru Sârghie, asupra caruia exista suspiciuni intemeiate cu privire la faptul ca obisnuieste sa-si ”vanda” articolele, publicand la comanda in schimbul unor sume de bani. 

Dumitru Sârghie, cunoscut in randul slatinenilor drept – ”Mitică,  a publicat un articol in care il acuza pe Iacobescu de ”traseism politic”  fiind deja o obisnuinta a sa, aceea de a-si castiga traiul prin  demersuri mai putin ”ortodoxe”.

Din pacate, asa cum ar fi fost corect din partea unui ziarist ”care se respecta”,  intr-o tara cu vadite interese inclinate catre democratie, ”ziaristul Sârghie” trebuia sa ofere dreptul la replica, ceea ce n-a facut,  mai mult, acesta mergand mai departe indemnand la retragerea elevilor de la ore, acolo unde profesorul Iacobescu este cadru didactic.

Nesimtirea acestui pseudoziarist nu face nimic altceva decat sa sublinieze si mai mult calitatea deja redusa a mediului de informare local, motiv pentru care, acest lucru ar trebui sa le dea de gandit mai multor ziaristi slatineni inainte de a accepta ” sa le fie pusi bani in penita”.

In continuare, am preluat atat articolul d-lui Sârghie, cat si reactia profesorului Iacobescu .

 

Acuzatiile ziaristului Dumitru Sârghie: Sursa – Linia1

” Alo, domnule Iacobescu…

În județul Olt, o parte a generației tinere, contrariată și înșelată în credințele ei, după victoria fabuloasă a neamțului, s-a întors la regimul de obediență patentat de PSD. Un regim vetust, preluat și de marele PNL, în litera și spiritul său.

Așa se întâmplă, atunci când avangarda politică locală e formată din traseiști politici precum Victor Iacobescu. Când îl vezi pe profesorul Iacobescu cum le face igiena spatelui lui Gigel Știrbu și Marius Bălașa, mai că-ți vine să dai cu pălăria de pământ și să-ți retragi copiii de la clasa în care el predă limba română!

victor iacobescu 648Sfatul nostru pentru acest politruc debusolat este ca el să-și acorde morala cu știința de carte și să-și dea demisia din politică. Prea s-a învârtit ca musca fără cap pe la PRM, PD, PDL, PMP, Noua Republică, bâzâind, astăzi, în laptele bătut al PNL sau, mai popular, amușinând ca musca în c… calului.

Să privești netulburat un oraș îmbolnăvit și pângărit de toate partidele pe la care te-ai plimbat, ca Vodă prin lobodă, chiar dacă nu ai luat parte la fraude, dar ai fost avansat în divan de acei nelegiuiți care au făcut din Slatina o «vale a plângerii», parcă e prea de tot… tovarășe Iacobescu!

N-aș și făcut atâta caz de comportamentul imoral și carierist al lui Iacobescu, dacă – odată cu înscrierea sa în PNL – nu ar fi încercat să ne predea lecții de moralitate, de demnitate umană și politică, de democrație și de dumnezeire, după ce toată filosofia lui politică, da capo al fine, s-a rezumat la un colaboraționism lichid cu marii granguri politici, între care unii sunt azi la un pas de beciul domnesc și cărora Victoraș peremistul le-a împărtășit, în secret, măcar la nivel teoretic, și tentațiile, și viciile, și dorința lor de parvenire.

Ca profesor, a primit din partea PDL – Vâlcov onoarea cea mai înaltă. Aceea de a fi fost inspector de Limba Română. A asistat și participat, alături de Vâlcov et Compania, la cele mai murdare campanii electorale din istoria Oltului. Campanii, în care bieții profesori – de voie sau de nevoie – se supuneau în fața aparatcik-ului portocaliu cu umilință…

În final, ce vrea d-l profesor? Să ajungă un biet consilier, ca să meargă desculț la scuze în fața lui Știrbu și Bălașa sau să rămână profesorul acela remarcabil și venerat de sute de elevi și de foști elevi, între care unii pesediști care – deși sunt foarte tineri – știu să facă diferența între Iacobescu-profesorul și Iacobescu-traseistul politic, adept al sinecurii de partid.

Am încercat tot timpul să mă abțin de la această critică publică, Iacobescu fiind un profesor care știe carte și pe care-l prețuiesc. Ca politician, el însă se află, păstrând proporțiile, în situația lui Ponta, aceea de a pune capăt acestei îndeletniciri (politica) la fel de veche precum prostituția. De a ieși lamentabil din troaca politicianistă, în care singur s-a băgat.

Cu această ocazie, mi-aș permite să le atrag atenția, atât lui Moț cât și lui Bălașa, „somându-i” pe amândoi să se desolidarizeze public de actele de corupție înfăptuite în Primăria Slatina de Darius Vâlcov și Minel Prina, cărora ei le-au fost colegi și subordonați.

Nu de alta, dar oricare dintre cei doi, dacă va câștiga, va conduce prin uzurpare un oraș înșelat de foștii lor camarazi, chiar sub privirile lor, Slatina devenind astăzi numele unei prăzi inepuizabile. Și să-l oblige și pe Victor Iacobescu să facă același lucru, spre cinstea și mândria tuturora…  Alo, d-le Iacobescu…

Dumitru Sârghie ”

 

Reactia Prof. Victor Iacobescu

”Alo, domnule Sârghie! Victor la telefon. Victor Iacobescu, cel despre care ați scris dumneavoastră în ultimul editorial. Domnule Sârghie, spuneați în mod impersonal că vreți să dați cu pălăria de pământ și să vă retrageți copiii de la orele mele de limba română! Puteți face tot ce doriți cu pălăria dumneavoastră, dar vă rog să nu vă luați de elevii mei! Nu vă permit acest lucru! Nu aveți nici un drept! Puteți să scrieți orice despre mine ( documentat), dar nu despre copiii mei de la școală!
Spuneați că sunt traseist. Să consultăm dex-ul – traseism – atitudine caracteristică politicianului care se transferă de la un partid la altul în funcţie de interesele personale. Sunt naționalist, domnule Sârghie, îmi iubesc țara, mă doare Basarabia și știu că și pe dumneavoastră vă doare- am discutat de atâtea ori despre asta. De asta am ales la 23 de ani PRM-ul – pentru ideea de unitate națională. Am plecat de acolo după ce fostul prefect Diaconescu îmi dăduse avertisment pentru ”neascultarea ordinelor de partid” și urma să fiu exclus.
Am mers la PD în anul 2007 când partidul ieșise de la guvernare- deci unde este interesul personal? Apoi ați spus un NEADEVĂR- Am de venit inspector de limba română nu datorită partidului sau lui Darius Vâlcov, ci fiindcă Inspectorul General, Nicolae Drăghici, în urma inspecțiilor la clase, m-a remarcat! Cu toată modestia, domule Sârghie, sunt un PROFESOR BUN! Și am fost un inspector la fel de bun- întrebați profesorii de limba română și nu numai!
PD și-a schimbat numele în PD-L, deci n-am schimbat partidul. Am fost propus pentru excludere din PD-L pentru că ”trebuia”!
Ați mai spus încă un NEADEVĂR- că am fost în Partidul Noua Republică. Fals, domnule Sârghie- am fost la lansarea cărții lui Mihail Neamțu, președintele partidului respectiv. Mă interesează cultura și aș merge la orice lansare a unui scriitor, din orice partid ar fi.
Partidul Mișcarea Populară a fost în opoziție, deci unde vorbim de traseism? Ce foloase personale am avut, domnule Sârghie? Că am fost inspector de limba română imparțial și că am fost obiectiv în timp ce am avut onoarea de a deține această funcție? Da, e ”imoral și carierist”, dar după ce filozofie, că eu nu-mi dau seama?
Nu am participat la nicio ”campanie murdară”- nu- mi permitea ”portofelul” și nici nu am terorizat profesorii. Să fim sinceri- mă vedeți pe mine terorizând pe cineva? Râd și curcile, domnule Sârghie!
Văd că insinuați și că ”tentațiile și viciile și dorința de parvenire” ale celor de la ”beciul domnesc” au fost împărtășite și de mine. Mă bucur că aflu despre mine lucruri pe care nu le știam! Vă mulțumesc frumos- mă pot redescoperi și la 37 de ani- cât nu este prea târziu! Poate aflu și că au fost învățați de mine cum să acționeze, inspirându-mă din cărțile citite!
În încheiere, vreau să vă spun că mă ocup doar de igiena personală, nu și de a altora și că nimeni nu mă poate obliga să fac ceva împotriva credinței mele că în cele din urmă bunul simț, sinceritatea și adevărul vor învinge!
P. S. Astăzi când ne-am întâlnit întâmplător, de ce nu m-ați privit în ochi, domnule Sârghie?”

 

 

 

8 comments

Leave Comment
 1. maria ioana

  uau cata moralitate. si de-o parte si de alta. insa, “moralitatea” fostului meu profesor ma surprinde de-a dreptul. a-ti fost pus inspector pt ca inspectorul general v-a remarcat??? haideti domnule rad si curcile dupa cum spuneti si dvs acolo. nu sunteti trasesist sunteti nationalist? haideti ca sunteti chiar penibil.
  v-ati permis sa dati un drept la replica pt ca va bucurati de sustinerea elevilor multi pe care i-ati avut si pe care ii aveti. elevi care nu va urmaresc traectoria politica. care nu sunt interesati de asta. sau poate multi nici nu stiu ca faceti parte din vreun partid. ei uitati ca eu stiu. pacat ca nu sunt mai multi ca mine. si aia care stiu actioneaza emotional. rusine! mi-ar fi placut macar sa fi evoluat politic. insa nici de asta nu a-ti fost in stare. Rusine! rusine nu pt activitatea de profesor ci pt milogeala politica pe care o practicati.

  • Victor Iacobescu

   Maria Ioana, tu nu esti fosta mea eleva, pentru ca te ”ucide” gramatica!Si mai esti si patetica pe deasupra- in mod gratuit! Spre surprinderea ta, chiar asa am ajuns inspector de limba romana- pentru ca am fost remarcat!

 2. Nikola Tesla

  Analizand acest articol este destul de simplu sa iti dai seama ca niciunul dintre cei doi ziaristi (nr. domnul/doamna de la Opinia Publica si domnul Dumitru Sarghie ) nu sunt neutrii, nu informeaza corect cetatenii, folosind ziarul ca pe un instrument de manipulare ( e normal, doar e an electoral nu? :-j ).

  Domnilor, daca tot se vrea o schimbare in bine in Slatina, nu credeti ca ar fi frumos ca si dumneavoastra, ziaristii, sa aveti “coloana vertebrala”. Dupa cele citite mai sus tind sa cred ca mai multa coloana vertebrala are domnul Sarghie, macar 70% din ce a scris cred ca este adevarat. Sa dam cartile pe fata, am inteles de la fosti elevi de-ai domnului Iacobescu ca dintr-o data se facuse foarte bun, note mari mai pe nimic 🙂 oare asta este scoala romaneasca corecta, cea care instruieste tinerii de la care, toti avem asteptari ca o sa schimbe in bine tara asta. Parerea mea este ca domnul Iacobescu nu e tocmai un exemplul bun de urmat, atata vreme cat nu poate sa lase politica la intrarea liceului. Practic imprumuta tactici de la cei din parlament, un bun politician = un mare p*****urist .

  Ar fi multe de spus, dar o sa ma opresc aici. Se intelege ideea.

  Nu imi folosesc numele din simplu fapt ca nu este relevant, tind sa cred ca nu este numai o idee persoanala, cred ca mai sunt multi slatineni care cred acelasi lucru si despre domnul Iacobescu si despre ziaristii propagandisti.

  O zi linistita!

  • Anghel

   Cred ca in aceasta postare se reflecta foarte bine realitatea de la Slatina. M-am uitat peste articolele de pe Linia1 si pot cu usurinta sa-mi dau seama dupa cum este configurat ziarul, ca Sarghie scrie in functie de relatia pe care el o are cu subiectii despre care scrie – in concluzie, mai putin jurnalism si mai mult subiectivism, probabil de aici ”acuzatiile” ca este un ziarist fara coloana vertebrala care scrie in functie de suma incasata. Mai repede il inteleg pe Iacobescu….probabil a refuzat sa-l bage in seama pe ziaristul de la Linia1. Ceea ce este mai trist este faptul ca presa locala nu este obiectiva. Poate ca cei de la OPI vor doar sa ”echilibreze” balanta asta care se pare ca a luat-o razna.

 3. vali

  Croitorasul cu 4 clase, autointitulat “ziarist”, asta a facut toata viata lui infecta : a cerut cu nesimtire spaga pt articolele lui de 2 lei. Din pacate, unii politicieni si persoane publice au cazut in plasa lui. Cei care au avut coloana vertebrala si au refuzat sa-i dea bani, au fost tocati marunt in fituica pe care aceasta creatura o patroneaza. Organele abilitate ar trebui sa intre pe fir si sa-i puna croitorasului cateva intrebari despre modalitatea de achizitie a terenului si a vilei de la Rânca, de exemplu. Iar cei care i-au dat bani ar trebui sa faca niste plangeri penale pt santaj. Santajul este o infractiune, care se pedepseste cu inchisoarea. Doamne, ajuta!

 4. Rusu C. Silviu

  Iata cateva indicatii:

  Magister Ludi
  27/02/2016 at 09:44 (UTC 2) Link to this comment
  Reply
  Iata ce inseamna actul de cultura si critica literara. Va las placerea identificarii renumitilor critici…

  Elevii si profesorii Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Slatina – cu prilejul aniversării a 104 ani de la nasterea cărturatului Mircea Eliade, au organizat o frumoasă manifestare în Sala de teatru a Complexului Cultural „Eugen Ionescu”, din Slatina. Cu acest prilej, Cercul de Cultură si Artă Română, din cadrul acestui colegiu, condus de prof. Gheorghe Moise, doctor în sociologie, a prezentat si lansat volumul „Sinteze în Istoria credintelor si ideilor religioase” după Mircea Eliade, sinteze la care-au ostenit elevi si profesori la un loc, coordonati de tânărul director. Au vorbit despre acest eveniment elevi, cadre didactice, oameni din administratia Primăriei Slatina, ziaristi…

  În aceste conditii, devine cu atât mai lăudabilă initiativa colectivului de profesori si elevi ai Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, condusi de domnul director Gheorghe Moise, de a oferi cetătenilor din orasul Slatina o sinteză a gândirii religioase a marelui scriitor român.În societatea contemporană, cultura a fost trecută în plan secund de factorii sociali, economici si politici, astfel că o manifestare culturală a devenit un fel de „rara avis” în ultima perioadă. E frumos să visăm o relansare a culturii prin spirit, poate se vor remodela constiintele. Până atunci, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de aparitia unei cărti care să pună problematici existentiale si să asteptăm noi „recidive literare”…

  Cartea e cu atât mai valoroasă pentru spatiul nostru alutan cu cât ea este concepută de o echipă a unei unităti de învătământ, în care, ani de-a rândul, nu se întâmpla nimic. Se opriseră, parcă, toate ceasurile undeva în epoca ticălosilor comunisti si nimeni, după 1989, nu avea puterea să le repornească. De ceva timp, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” ceasurile au fost din nou activate, iar această aparitie editorială este un argument viabil, printre multele argumente aduse de echipa lui Gheorghe Florentin Moise. Este un act temerar, în aceste vremuri huliganice si manelizate, să vii cu Mircea Eliade, în fata oamenilor. Însă eforturile pot fi răsplătite cu vârf si îndesat, atunci când vezi că tineretul este interesat de astfel de teme care au marcat istoria civilizatiilor (………………………)

  Criticul de stepa
  27/02/2016 at 10:21 (UTC 2)
  Reply
  Dragi prieteni,
  Salutăm respectuos această lucrare intitulată „Sinteze la Istoria credintelor si ideilor religioase”, după celebra
  lucrare a lui Mircea Eliade. Este o carte numai bună pentru intrarea intelectualilor slătineni în primăvară. Îti ia
  astenia cu mâna, îti dezmorteste mintea închistată de calvarul vietii cotidiene. Ostenitorii acestei cărti (elevii si
  profesorii de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, coordonati de tânărul doctor în sociologie Gheorghe Florentin Moise) au stiut ce fac, atunci când au conceput-o.

 5. Rusu C. Silviu

  Rusu C. Silviu
  26/02/2016 at 19:28 (UTC 2) Link to this comment
  Reply
  Rusu C. Silviu ,24/02/2016 at 21:27 (UTC 2) Link to this comment, Reply
  Domnule Sarghie, Victor Iacobescu este si ” poet “. Codul de etica al poetilor spune ca poetii mediocri nu se critica intre ei..

  Victor, 25/02/2016 at 00:29 (UTC 2) Link to this comment, Reply, Felicitări pentru noua vocație de critic literar, domnule Rusu!

  Comentariul la spusele mele mi-a produs o stare de euforie; aproape am plans , razand in acelasi timp . Am rememorat momente care m-au ferit de ridicolul de a face pe “ criticul”. ( vocatia tine de ineism)

  M-au salvat protagonistii acestui articol : M.S. si V.I.

  Acum ceva timp am inercat sa-mi dau “ cu parerea” asupra unei aparitii editoriale de exceptie; “ Sinteze la …, a renumitului intelectual slatinean M.G.F.

  M-am inhibat dandu-mi sema de subtilitatea si profunzimea analizelor “ protagonistilor”. Acestia m-au facut sa inteleg ce inseamna adevarata critica. I-am trimis si o scrisoare Domnului Inspector In acest sens.

  Rog redactia Liniei Intai sa rememoreze acel moment de exceptie pentru cultura slatineana si nu numa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *