95% dintre speciile de lemur sunt amenințate cu dispariția

Aproape toate speciile de lemuri, primate care trăiesc pe insula Madagascar din Africa, sunt amenințate cu dispariția, conform unui grup internațional de ecologiști.

Primate Specialist Group au evaluat ultimele studii cu privire la populațiile de lemuri și amenințările cu care se confruntă. Conform specialiștilor, lemurii sunt primatele cele mai amenințate cu dispariția din lume.

Russ Mittermeier, director al Primate Specialist Group, a explicat că situația lemurilor indică amenințări serioase la adresa biodiversității Madagascarului.

Primatele sunt în pericol de dispariție în special din cauza distrugerii habitatului lor natural. Agricultura, exploatările forestiere ilegale, producția cărbunelui și mineritul au dus la reducerea semnificativă a suprafeței pădurilor tropicale care adăpostesc lemurii.

De asemenea, lemurii sunt vânați pentru carnea lor și capturați pentru comerțul cu animale de companie.

Green Report Shop Produse ECO

Dintre cele 111 de specii și subspecii de lemur, endemice în Madagascar, 105 sunt amenințate cu dispariția.

Christoph Schwitzer, de la Primate Specialist Group și Bristol Zoological Society, a explicat pentru BBC că braconajul este o problemă tot mai mare pentru lemuri.

„Asistăm și la vânat comercial – probabil pentru restaurante locale. Acesta este un fenomen nou pentru Madagascar – nu exista la această scară acum 15 ani.”

Analiza a fost realizată la comanda Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), fiind primul pas către evaluarea oficială a statutului de conservare a speciilor studiate, care este apoi publicată în Lista Roșie a Animalelor pe Cale de Dispariție.

IUCN a implementat deja un plan de acțiune pentru salvarea lemurilor, incluzând protejarea habitatelor naturale și gestionarea sărăciei prin implementarea schemelor de ecoturism, pentru a susține localnicii și a elimina nevoia de vânat pentru hrană.

Schwitzer a explicat că este important ca oamenii să vorbească despre această situație.

„Oamenii care iubesc lemurii trebuie să vorbească despre aceste probleme și să răspândească mesajul. Când am publicat planul de acțiune pentru lemuri și media l-a promovat, deodată am primit apeluri de la oameni care se ofereau să ajute – să doneze bani sau alte resurse. Acest lucru chiar poate face o diferență.”

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *