Accentuarea acidificării oceanelor ”va afecta toate viețuitoarele marine” (raport)

Toate viețuitoarele acvatice vor fi afectate ca urmare a creșterii nivelului de aciditate al oceanelor cauzat de emisiile de dioxid de carbon produse de societatea modernă, conform unui important raport internațional, citat luni de BBC.

15664b8c-838c-4b80-84d2-f20374e2dc3c

Studiul, realizat timp de opt ani de o echipă formată din peste 250 de oameni de știință, a descoperit că cele mai afectate de acidificarea oceanelor vor fi viețuitoarele marine aflate în primele stadii de viață.

Astfel, numărul puieților de cod care vor atinge vârsta adultă ar putea ajunge la aproximativ o pătrime sau chiar o doisprezecime din cifra actuală, sugerează oamenii de știință.

Concluzia a fost formulată în urma proiectului BIOACID, condus din Germania.

O broșură care rezumă efectele principale ale acestui fenomen urmează să fie prezentată negociatorilor din domeniul schimbărilor climatice în cadrul întâlnirii anuale de profil, care va avea loc în acest an în luna noiembrie, la Bonn.

Autorii raportului ”Efectele biologice ale acidificării oceanelor” susțin că unele dintre viețuitoare ar putea beneficia în mod direct de pe urma schimbărilor chimice, însă indirect chiar și acestea pot suferi efecte adverse cauzate de modificările survenite pe parcursul lanțului trofic.

În plus, conform cercetării, schimbările provocate de acidificare vor fi sporite de schimbările climatice, poluare, dezvoltarea regiunilor de coastă, pescuitul excesiv și utilizarea fertilizanților în agricultură.

Procesul de acidificare a oceanelor are loc în urma dizolvării dioxidului de carbon provenit din arderea combustibililor fosili, ce contribuie la producția de acid carbonic și la scăderea pH-ului apei.

De la începutul Revoluției Industriale, media pH-ului apei oceanelor lumii a scăzut de la 8,2 la 8,1. Aceasta a determinat o creștere cu circa 26% a acidității apei.

”Acidificarea afectează viețuitoarele marine din toate grupele, deși la niveluri diferite”, a declarat pentru sursa citată profesorul Ulf Riebesell de la Centrul pentru Cercetare Oceanică GEOMAR Helmholtz din Kiel, autorul principal al studiului.

”Coralii din apele calde sunt în general mai sensibili decât cei din apele reci. Scoicile și melcii sunt mult mai fragili în comparație cu crustaceele. În plus, am descoperit că organismele aflate în primele etape de evoluție (viețuitoarele — n.r.) sunt mult mai afectate decât cele adulte. Însă, chiar dacă un organism nu suferă în mod direct ca urmare a acidificării, ar putea fi afectat indirect de schimbările din habitatul său ori din lanțul trofic. În final, aceste modificări vor afecta majoritatea serviciilor pe care ni le oferă oceanul”, a explicat Ulf Riebesell.

Începând din 2009, cercetătorii care colaborează la programul BIOACID au studiat modul în care viețuitoarele marine aflate în diverse stadii de dezvoltare sunt afectate de acidificare, dar și impactul acestor reacții în cadrul lanțului trofic. De asemenea, specialiștii au încercat să afle dacă aceste provocări pot fi atenuate prin procesul de adaptare evolutivă.

O parte din studii a fost realizată în laborator, însă alte cercetări au fost efectuate în Marea Nordului, în Marea Baltică, în Oceanul Arctic și în Papua Noua Guinee.

O sinteză a peste 350 de lucrări publicate având ca temă efectele acidificării oceanelor — care va fi prezentată delegaților prezenți la summitul internațional de luna viitoare — dezvăluie că aproape jumătate din speciile de viețuitoare marine testate au reacționat negativ la creșterea moderată a concentrației de CO2 din apa mărilor, fenomen care are loc în prezent, precizează sursa citată.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Florin Bădescu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/23/accentuarea-acidificarii-oceanelor-va-afecta-toate-vietuitoarele-marine-raport–18-11-54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *