ACTORI & PERSONAJE Josh Brolin aduce pe marile ecrane un erou din viața cotidiană în filmul ‘Only the Brave’

Actorul Josh Brolin joacă în “Only the Brave” rolul șefului unei unități de pompieri de elită, “The Granite Mountain Hotshots”, ai cărei membri își pierd viața într-un incendiu devastator din Arizona în 2013. Filmul este unul foarte emoțional, mai ales în contextul în care statul California a fost devastat în ultimele zile de incendii devastatoare soldate cu zeci de morți. Actorul de 49 de ani, care a fost pompier voluntar în urmă cu treizeci de ani, spune că filmul este poate cel mai personal pentru el dintre cele pe care le-a făcut și afirmă că profesiunea de pompier este “ultima profesie care nu a fost coruptă”.

3c4673eb-c2ed-4e8d-bd68-14baa6b16306

Într-o dimineață sufocantă din iunie 2013, o unitate de pompieri de elită din Arizona se deplasează în zona Yarnell Hill, unde s-a declanșat un violent incendiu. La sfârșitul zilei, toți vor fi morți, cu excepția unuia, scrie France Presse.

La 30 iunie 2013, incendiul de la Yarnell Hill, la circa 135 km nord-vest de Phoenix (Arizona), a provocat moartea a 19 pompieri. A fost evenimentul cu cel mai grav bilanț al morților din punctul de vedere al breslei de la atentatele de la 11 septembrie 2001, când au murit 340 de pompieri.

Filmul “Only the Brave”, care va fi lansat vineri în SUA și în care joacă Josh Brolin, Jennifer Connelly, Miles Teller sau Jeff Bridges, povestește ultimele ore din viețile acestor pompieri, supranumiți “The Granite Mountain Hotshots”.

Lansarea filmului regizat de Joseph Kosinski, cel care a regizat și “Tron Legacy”, intervine într-un moment în care nordul Californiei este devastat de incendiile cele mai grave din istoria acestui stat, care s-au soldat cu 41 de morți de la 9 octombrie.

Filmul oferă o perspectivă asupra muncii bărbaților și femeilor care își riscă viața pentru a veni în ajutorul populației. În era filmelor cu super-eroi, pelicula aduce un omagiu eroilor din viața cotidiană.

“Suntem cu toții invitați să fim curajoși în propriile noastre vieți și curajul este un lucru atât de interesant”, a spus Jeff Bridges, 67 de ani, care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul de cântăreț de muzică country din “Crazy Heart” (2009), în cadrul unei conferințe de presă de la Los Angeles.

Cel care s-a aflat de șapte ori în cursa pentru Oscaruri de la începutul unei cariere în cadrul căreia a jucat în peste 70 de filme se întreabă dacă curajul echipei “The Granite Mountain Hotshots” era însoțit de un sentiment de teamă sau de bine sau dacă era instinctiv.

“Necesită oare curajul practică? Este ceva ce fiecare dintre noi poate constata în propria sa viață”, a apreciat el.
Incendiul de la Yarnell Hill a fost declanșat de fulgere la 28 iunie 2013. Două zile mai târziu, vântul și-a schimbat brusc direcția și incendiul a prins echipa de pompieri ca într-o capcană.

Unicul supraviețuitor al tragediei, Brendan McDonough, se afla într-un post de observare situat la înălțime în timp ce colegii lui de echipă se luptau cu flăcările. După ce și-a alertat colegii că s-a schimbat direcția vântului, el s-a îndepărtat rapid de această zonă.

Șeful unității, superintendentul Eric Marsh, care avea 20 de ani de experiență, a încercat fără succes să ajungă într-un loc sigur, întrucât flăcările alimentate de un vânt puternic au avansat mai rapid decât era prevăzut, blocând calea de evacuare a celor 19 pompieri. Prinși în capcană, ei și-au pus mijloacele de protecție antiincendiu dar au murit din cauza căldurii intense.

Josh Brolin, care joacă rolul lui Marsh, a descris această meserie drept “ultima profesie care nu a fost coruptă și care este nepătată”.

Actorul de 49 de ani, care a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul din “Harvey Milk” (2013), al lui Gus Van Sant, s-a folosit pentru acest film de experiența sa de pompier voluntar în Arizona când avea în jur de 20 de ani.

“The Granite Mountain Hotshots” nu luptau împotriva incendiilor cu apă, ci cu drujbe, doborând arborii și apoi creând un vid prin aprinderea unui contrafoc în scopul împiedicării extinderii incendiului principal.
Într-un interviu pentru Entertainment Weekly acordat la sfârșitul lunii august, Brolin recunoaște că pompierii nu ies la rampă atât de mult de mult din punct de vedere cultural ca alte profesiuni, dar spune că acest lucru este probabil intenționat.

“Așa este comunitatea pompierilor. Deși sunt foarte zgomotoși si sociabili, sunt foarte modești. Am constatat asta în mod repetat în ultimii 30 de ani. Ei vor pur și simplu să facă ce fac mai bine, în mod foarte onorabil. Este o comunitate mai închisă și este ultima comunitate profesională care nu pare sub nicio formă coruptă. Sperăm că după ce veți vedea acest film, când veți avea în față un pompier pe stradă sau pe trotuar, îi veți face cu mâna ceva mai mult”, a adăugat el.

Brolin spune că perioada petrecută ca pompier voluntar în Arizona în urmă cu mulți ani l-a învățat ce înseamnă camaraderia în această profesie. El afirmă însă că acest spirit de echipă a fost valabil și pentru producția filmului, membrii distribuției devenind foarte uniți și rămânând apropiați chiar și după ce s-au încheiat filmările.

“A fost cea mai sudată comunitate de actori cu care am lucrat vreodată”, a spus Brolin despre distribuția din care au făcut parte Jennifer Connelly, Miles Teller, Taylor Kitsch sau Jeff Bridges.

“Avem acest fir care încă ne leagă. Comunitatea nu s-a despărțit. Suntem încă la fel de apropiați ca atunci când eram pe platou. Natura a ceea ce faci pe platou este extrem de puternică, dar apoi după trei luni pleci și îți creezi o altă relație pe un alt platou. Acum a fost foarte diferit, probabil datorită subiectului. Nimeni nu pare dispus să renunțe”, a povestit actorul de 49 de ani.

Los Angeles Daily News scrie într-un articol din această săptămână că distribuția filmului “Only the Brave” a încercat să aducă un omagiu pompierilor căzuți la datorie, care are o semnificație specială în contextul dificil al incendiilor devastatoare de pădure din California.

“Acești oameni au o mentalitate diferită. Ei se îndreaptă spre foc, atunci când noi ceilalți fugim de el”, a spus Brolin.

“Știam că este un subiect sensibil, pentru că aveam de a face cu familiile și prietenii celor care au murit. Mai ales când proiectul a fost propus prima dată. Se împlineau doar trei ani de la moartea lor când am început filmările”, a povestit el.
Josh Brolin a mai jucat în filme inspirate din fapte reale așa că știa că este imposibil, ca actor, să se transforme în persoana pe care o juca. “Când i-am cunoscut pe părinții lui Eric, primul lucru pe care mi l-a spus mama lui a fost: ‘Eric era mult mai înalt decât tine’. Așa că este greu”, a relatat actorul.

Brolin spune că le-ar fi spus părinților lui Marsh că este conștient că indiferent ce face nu va fi bine, dar că va da “110%” să-l interpreteze pe fiul lor cât mai bine posibil.

După cum este obiceiul în cazul acestui tip de filme, “Only the Brave” a avut o tabără de pregătire de două săptămâni, iar aceasta s-a organizat lângă Santa Fe, pentru ca actorii să se poate antrena pentru roluri. Brolin spune că în acest caz a fost foarte important faptul că foști membri ai “The Granite Mountain Hotshots” au fost implicați în pregătire.

În același timp, filmul a avut și o latură personală pentru Brolin. În urmă cu aproape 30 de ani, pe când filma pentru serialul western “The Young Riders”, actorul s-a împrietenit cu pompierul Danny Martin, începând să ajute ca voluntar.

“Mi-a plăcut comunitatea. Nu era neapărat faptul că voiam să fiu pompier sau că simțeam nevoia pericolului. Eu provin dintr-o comunitate de surferi, iar atunci când nu am mai avut-o am început să-i simt lipsa”, a spus el.

Martin a rămas prieten cu actorul și îl cunoștea pe Marsh, ba chiar a mers la înmormântarea lui. “Așa că acest film este poate cel mai personal pentru mine”, a spus Brolin.
Ca toți actorii care locuiesc în California, și membrii distribuției acestui film sunt îngrijorați de incendiile devastatoare din ultimele zile. Jeff Bridges povestește că soția lui a trebuit să evacueze singură de trei ori ferma lor din Santa Barbara din cauza flăcărilor în timp ce el era plecat la filmări.

“Tocmai am pierdut 200 de hectare din ferma noastră din Montana din cauza focului. Cu puțin timp în urmă a avut loc acolo nunta fiicei mele, iar acum era fum în aer. Lumea devine un loc tot mai fierbinte. Slavă Domnului că avem oameni ca acești hotshots”, a afirmat Bridges.

În cronica dedicată filmului, Deadline scrie că Josh Brolin este cu adevărat senzațional în acest rol, fiind o întruchipare completă a personajului, superintendentul Eric Marsh, care își supune membrii echipei unui antrenament intens pentru a obține nivelul de “hotshots”, elita elitelor.

Site-ul scrie că filmul este aproape tot timpul copleșitor de emoțional și de trist, dar că încearcă să se concentreze asupra frăției acestor tineri, a atitudinii lor de tipul “toți pentru unul, unul pentru toți”. Regizorul urmărește la fel de mult ca incendiul însuși — impresionant recreat — pe oamenii care s-au luptat cu el, iar asta face din film nu doar o producție despre curaj și datorie, ci și o relatare dureroasă și captivantă despre materialul din care sunt făcuți eroii din viață reală, mai scrie Deadline.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/19/actori-personaje-josh-brolin-aduce-pe-marile-ecrane-un-erou-din-viata-cotidiana-in-filmul-only-the-brave–13-32-29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *