Adevărul despre ce se întâmplă cu creierul tău înainte de moarte

Ce se întâmplă cu creierul nostru în ultimele minute din viață? Oamenii au încercat să răspundă la asta de mii de ani. Ceea ce nu știai e că răspunsul este ascuns într-un episod din „Star Trek: The Next Generation”, lansat în 1988.

În urmă cu câteva luni, o echipă de neurologi a publicat un studiu care explică ce se întâmplă cu creierul înainte de a muri. Rezultatele cercetării au mai fost observate înainte la animale, dar niciodată la oameni. Rezultatele au fost prezentate și într-un episod Star Trek, dar nu ai băgat de seamă.

Astfel, s-a demonstrat că creierul rămâne „în viață” timp de câteva minute după ce inima se oprește. Dacă nu există bătăile inimii și pomparea sângelui, creierul rămâne rapid fără oxigen. Între 20 și 40 de secunde se declanșează ischemia cerebrală, iar neuronii trec pe modului „somn” în încercare de a-și menține energia în scădere.

Creierul este destul de inactiv din punct de vedere electric în acest moment, deși ar putea fi readus la viață – cel puțin teoretic. Imediat, un val de activitate neuroelectrică și căldură se năpustește asupra lui. Creierul nu poate să mențină distribuția inegală a ionilor în interiorul și exteriorul celulelor nervoase astfel încât neuronii să se depolarizeze și să producă un val de energie electrochimică.

Autorul studiului Jens Dreier spune că un episod Star Trek: The Next Generation, care a fost difuzat în 1988, ilustrează perfect acest mecanism. De fapt, cercetătorul spune că mecanismul este straniu de bine ilustrat.