Afaceristul slătinean Marian Florescu, cu documente false la licitaţii

Afaceristul slătinean Marian Florescu are din nou probleme cu documentele depuse în cadrul unor licitaţii. De data aceasta el a încercat să câştige trei licitaţii organizate de două primării comunale utilizând scrisori de garanţie false. În toate cazurile este vorba de bani europeni.

Este vorba de două licitaţii organizate de Primăria Gostavăţu, una pe Măsura 125, în valoare de peste patru milioane de lei, pentru modernizarea unui drum de exploataţie agricolă, alta pe Măsura 322, în valoare de 3,8 milioane de lei, pentru realizarea unui proiect integrat, cu mai multe obiective, şi de o licitaţie organizată de Primăria Şopârliţa. În documentaţiile cerute de lege, Marian Florescu, care s-a înscris în cursă cu firma Mar Construct Transport 2008 SRL, a introdus scrisori de garanţie financiară care ulterior s-a dovedit că sunt false. Primii care au descoperit că omul de afaceri săvârşeşte o infracţiune au fost membrii comisiei de evaluare a ofertelor de la Gostavăţu, unde Florescu a intrat în concurenţă, la ambele licitaţii, cu firma controlată de Adi Barbu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt, SC Panadria SRL. La un moment dat, celor care au evaluat ofertele li s-au părut dubioase anumite documente din dosarele depuse de administratorul SC Mar Construct Transport 2008 SRL. Ei au cerut precizări de la banca de la care Florescu ar fi obţinut cele două documente de garanţie financiară, ING Bucureşti, iar răspunsul i-a uluit: documentele erau false.

De fapt, banca i-a eliberat lui Marian Florescu o singură scrisoare de garanţie în valoare de 450.000 de lei. Aceasta a fost falsificată, suma iniţială fiind transformată într-o valoare mai mare, respectiv de 1,2 milioane de lei. Prin scanare s-a obţinut un al doilea fals, căruia i s-a dat o valoare mai mare, de două milioane de lei. Falsul cu valoare mai mică a fost depus în documentaţia folosită la licitaţia pe Măsura 125, iar celălalt a fost utilizat la licitaţia pe Măsura 322.

„Am cerut precizări de la ING Bucureşti, de unde ni s-a răspuns că este vorba de nişte falsuri pentru că banca nu a eliberat asemenea documente. Banca a eliberat doar o scrisoare de garanţie în valoare de 450.000 de lei, care a fost falsificată”, au declarat surse locale.

Edilul şi-a exprimat indignarea faţă de afaceritul slătinean cu atât mai mult, cu cât acesta a şi contestat cele două licitaţii la Consiliul Naţional de Soluţionarea a Contestaţiilor (CNSC), astfel încât, prin întârzierea semnării contractelor până dincolo de termenele legale, autoritatea contractantă ar putea să piardă finanţarea.

„A contestat mai întâi licitaţia pe Măsura 322, iar acum ne-a venit adresă că a contestat şi 125. În loc să ne fi lăsat în pace, după ce a făcut ce a făcut, ne-a mai şi contestat. Îi vom face plângere penală pentru fals şi uz de fals, n-avem ce-i face. Cu contestaţiile astea putem pierde banii din cele două proiecte”, au reliefat sursele citate.

Omul de afaceri ar fi procedat în acelaşi fel şi la o licitaţie organizată de Primăria Şopârliţa pe Măsura 125, tot pentru modernizarea unui drum de exploataţie agricolă. „Ne-a contactat expertul şi ne-a întrebat cum am procedat ca să obţinem un răspuns de la bancă, că şi acolo ar fi procedat la fel”, au mai spus sursele noastre.

În timp ce evaluatorii ofertelor îi descopereau matrapazlâcurile folosite la licitaţii, Marian Florescu se lăfăia în Africa, unde a fost împreună cu un alt om de afaceri local şi de unde s-a întors săptămâna trecută.

Nu este pentru prima oară când omul de afaceri slătinean se foloseşte de astfel de tertipuri pentru a obţine contracte de lucrări finanţate din fonduri publice. În octombrie 2015 el a participat, cu aceeaşi firmă, la o licitaţie organizată de Primăria Crâmpoia pentru modernizarea unui drum comunal. El a depus documente potrivit cărora societatea participantă era susţinută financiar de o altă firmă, aceasta din urmă fiind, de fapt, o altă firmă a sa, SC Business New Era Creativ SRL, aflată în procedura insolvenţei.

De asemenea, în urmă cu patru ani o altă firmă a lui Marian Florescu, SC Marsilva Com SRL, câştiga un contract de lucrări finanţat din fonduri publice la Balş, folosind documente care atestau că societatea executase lucrări similare în Italia. Aceste lucrări au fost executate însă de o firmă italiană, şi nu de Marsilva Com SRL.

Marian Florescu face parte dintr-un grup de constructori locali care fac înţelegeri dinainte de a participa la licitaţii, astfel încât câştigătorul să nu fie niciodată contestat de ceilalţi. Acest subiect va face, însă, obiectul unui alt material jurnalistic în care vom arăta cine cu cine se înţelege şi ce are fiecare de câştigat.

•••

Căutat telefonic pentru o declaraţie pe marginea informaţiilor privind licitaţiile de la Gostavăţu şi Şopârliţa, Marian Florescu a fost de negăsit.

Cititi in continuare articole de la Sursa/Olt-Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *