Agentia de rating Fitch revizuieste in scadere indicatorii BCR si BRD: “Taxa pe lacomie” va avea un impact foarte grav

Agentia Fitch anunta ca a revizuit, in scadere, perspectiva ratingului Bancii Comerciale Romane (BCR) si pe cea a Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) . Mai exact, desi ratingul ramane BBB+ in cazul ambelor institutii, persectiva se inrautateste, schimbadu-se din “Stabil” in “Negativ”.

Potrivit unui comunicat de presa emis de Fitch, acesta revizuire negativa este cauzata de “riscul unor interventii guvernamentale si mai pronuntate in sectorul bancar (…) ceea ce ar afecta in mod negativ capacitatea bancilor de a-si indeplini obligatiile”.

Agentia de rating mentioneaza clar legile adoptate recent, cu impact negativ asupra bancilor.

“Dintre acestea, cel mai acut efect l-ar putea avea taxa speciala pe activele bancilor“, se arata in comunicatul Fitch.

In plus, agentia de rating Fitch anunta ca – in cazul Bancii Comerciale Romane (BCR) si al Bancii Transilvania (BT) – a stabilit si alti indici (Viability Ratings (VRs) la nivelul ‘bb+’ si UCBRO la nivelul ‘bb’) tot tinand seama de faptul ca, pe viitor, profiturile bancilor ar putea scadea pe fondul taxei pe activele bancilor, introduse de cabinetul Dancila prin intermediul OUG 114/2018.

“Oricum, pe termen lung, castigurile mai mici si capacitatea interna mai scazuta de a genera capital ar putea scadea capacitatea bancilor de a absorbi costurile de creditare in crestere si ar putea limita capacitatea de dezvoltare. Ratingul de viabilitate ar putea scadea daca se va mentine pe termen nelimitat o taxa mare, punitiva (pe lacomie – n.red.) si daca bancile nu vor putea diminua semnificativ efectul ei, prin strategii de business”, se mai arata in comunicatul de presa remis de Fitch.

Reamitim ca Agentia Fitch, cu sedii la New York si Londra, a fost infiintata in 1913 si este una dintre cele mai mari din lume, alaturi de Moody’s si Standard & Poor’s.

Danca (PNL): Joaca s-a terminat, aborgati ordonanta!

Imediat dupa ce Agentia Fitch a emis comunicatul prin care anunta revizuirea perspectivelor pentru marile banci din Romania, purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, a luat pozitie, apreciind ca: “joaca s-a terminat, iar viitorul nu suna deloc bine”.

“Breaking News pentru sectorul bancar din Romania si pentru intreaga economie. (…) Joaca s-a terminat. Viitorul nu “suna bine” deloc. Deciziille economice luate in mod iresponsabil de Guvernul PSD – ALDE trebuie anulate imediat. Abrogarea Ordonantei 114/2018 devine in acest context o necesitate absoluta.

Facem apel la responsabilitate si calm pentru a nu accentua situatia grava in care ne aflam! Investitorii si pietele financiare trebuie sa stie ca actuala guvernare PSD-ALDE este doar un accident politic, un episod care se va incheia. O noua guvernare, o guvernare liberala, va aduce stabilitate pietei financiare si economiei in ansamblul sau. Intr-un orizont de timp, nu foarte indepartat, lucrurile vor reveni la normal”, a conchis purtatorul de cuvant al PNL.

Reactia liberalului vine in contextul in care vineri dupa-amiaza, pe contul de Facebook al lui Liviu Dragnea a aparut o fotografie cu liderul PSD la discutii cu mai multi ministrii si mesajul: “Cu cifrele pe masa. Viitorul suna bine!”.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

continuare… .

Sursa | Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *