Alba: Pelerinaj la racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, de sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni

Peste o mie de credincioși, unii veniți în pelerinaj din județele învecinate, așteptau sâmbătă să se închine, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, la racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, considerată ocrotitoarea celor săraci și tămăduitoarea celor bolnavi.

8f94989c-010b-446f-8c39-d88c96cb617d

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, a oficiat, alături de un sobor de preoți, pe esplanada din fața catedralei, Sfânta Liturghie, timp în care credincioșii au putut să se roage la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, racla fiind amplasată pe unul dintre culoarele Ansamblului Arhiepiscopal.

Alte câteva sute de credincioși s-au închinat la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia în cursul serii de vineri, atunci când a fost adusă racla de la Curtea de Argeș, prilej cu care a avut loc o procesiune în jurul Ansamblului Catedralei, precum și slujba Privegherii.

Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Sfintele moaște vor rămâne spre închinare la Alba Iulia până luni dimineața.

Sfânta Muceniță Filofteia este considerată patroana spirituală a copiilor, a tinerilor și a mamelor, ocrotitoarea celor săraci, tămăduitoarea celor bolnavi, mângâietoarea celor aflați în necazuri și ajutătoarea generoasă a tuturor creștinilor care o cinstesc.

Anul trecut, în cadrul evenimentelor organizate de sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, credincioșii din Alba s-au putut închina la moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, aduse de la biserica ‘Sfântul Gheorghe Nou’ din București, iar în urmă cu doi ani la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă de la Mănăstirea Călugăra, din județul Caraș Severin.

Sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni — Cuvioșii Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Nicolae Oprea și Sfinții preoți Mărturisitori Ioan și Moise Măcinic — este o sărbătoare în special a credincioșilor ortodocși din Transilvania. Cuvioșii Mărturisitori Visarion și Sofronie au fost canonizați la Alba Iulia în urmă cu 62 de ani, iar Sf. Mc. Nicolae Oprea și preoții Mărturisitori Ioan și Moise în 1992, fiind pomeniți în data de 21 octombrie.

AGERPRES/(AS — autor: Marinela Brumar, editor: Andreea Rotaru)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/21/alba-pelerinaj-la-racla-cu-moastele-sfintei-mucenite-filofteia-de-sarbatoarea-sfintilor-marturisitori-ardeleni-12-24-58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *