Alegeri locale în Kosovo: În jumătate din municipalități se va organiza al doilea tur

Jumătate din cele 38 de municipalități din Kosovo vor organiza un al doilea tur al alegerilor locale la 19 noiembrie, după ce la primul tur desfășurat duminică niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea absolută cerută, relatează EFE.

cf3dc52f-b15b-4d17-a7a9-d3e14a4e8dd1

Potrivit rezultatelor publicate luni de Comisia electorală centrală după numărarea cvasitotalității voturilor, al doilea tur este necesar în toate centrele urbane precum și în câteva localități rurale.

La Pristina, confruntarea finală se va da între candidații ultranaționaliștilor din Vetevendosje (Autodeterminare în albaneză) și ai conservatorilor din Liga Democrată din Kosovo (LDK), aflate în opoziție la nivel național.

Potrivit postului kosovar RTK, LDK a câștigat în patru municipalități, iar în 10 va merge în al doilea tur, în timp ce Partidul Democrat din Kosovo (PDK), aflat la guvernare, a câștigat într-o municipalitate și va merge în al doilea tur în alte 10. PDK și LDK domină de mai mulți ani scena politică din Kosovo.

La rândul său, Vetevendosje va participa la al doilea tur în șase municipalități.

“Lista sârbă” a minorității sârbe din Kosovo, formațiune susținută de Belgrad, s-a impus în cele zece municipalități cu populație majoritar sârbă și doar într-una din ele candidatul său va trebui să se prezinte în al doilea tur. Potrivit Comisiei electorale, etnicii albanezi sunt majoritari în 27 de municipalități din Kosovo, etnicii sârbi în 10, iar o municipalitate este dominată de etnici turci, menționează Radio Europa Liberă/Radio Libertatea.

Participarea la scrutin a fost de 43,79%, iar observatorii internaționali au afirmat că acesta s-a desfășurat fără incidente. “Am fost informați doar în legătură cu probleme tehnice”, a declarat pentru Europa Liberă Alojz Peterle, șeful misiunii UE de observare a alegerilor.

La scrutin au fost chemați să voteze circa 1,89 milioane de alegători, număr mai mare decât cel al locuitorilor din Kosovo — estimat la 1,81 milioane — întrucât mulți alegători trăiesc în străinătate, a explicat Comisia electorală.

Scrutinul de duminică a fost al treilea de acest fel din Kosovo de la proclamarea independenței sale de Serbia, în 2008, recunoscută de 115 țări, nu și de Serbia și Rusia.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Sorin Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/23/alegeri-locale-in-kosovo-in-jumatate-din-municipalitati-se-va-organiza-al-doilea-tur-17-30-13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *