Alegeri pentru Consiliul ONU pentru Drepturile Omului: R.D.Congo printre câștigători, în ciuda crizei interne

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a ales luni 15 noi membri în Consiliul pentru Drepturile Omului: Afganistan, Angola, Australia, Chile, Republica Democratică Congo, Mexic, Nepal, Nigeria, Pakistan, Peru, Qatar, Senegal, Slovacia, Spania și Ucraina, transmite Xinhua. Dintre cele 15 state membre ale ONU care și-au încheiat mandatul în Consiliu, 11 erau eligibile pentru încă trei ani; doar Nigeria și Qatarul au fost realese.

1f5e13c8-91f6-4422-9b10-bf0ae7d73c47

Consiliul, al cărui rol este promovarea și protecția drepturilor omului în întreaga lume, are 47 de membri aleși prin vot secret, cu o majoritate de cel puțin 97 de voturi. În aceste condiții, alegerea R. D. Congo cu 151 de voturi, deși necontestată, a fost criticată de Regatul Unit, de SUA și de unele organizații neguvernamentale.

După ce președintele congolez Joseph Kabila a refuzat să cedeze puterea în decembrie anul trecut, în țară s-au intensificat violențele politice și ale milițiilor. Anul trecut, un milion și jumătate de congolezi au fost nevoiți să se strămute. Din 1996 până în 2003, milioane de congolezi au fost uciși în conflictele civile.

În acest context, ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, a difuzat în rețeaua Twitter un mesaj în care menționează “represiuni politice, atacuri împotriva civililor, gropi comune” și apreciază că alegerea R. D. Congo în Consiliul pentru Drepturile Omului este “complet dezamăgitoare”. Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, a declarat că “țările care încalcă violent drepturile omului la ele acasă nu ar trebui să fie în măsură să protejeze drepturile omului pentru alții”.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/17/alegeri-pentru-consiliul-onu-pentru-drepturile-omului-r-d-congo-printre-castigatori-in-ciuda-crizei-interne-05-36-28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *