ALO, DOM’ MINISTRU! SUNTEM NOI, GAZAȚII DIN SLATINA!

Zice domnul ministru al Mediului, poposit subit pe meleaguri slătinene, că se pune pe treabă. Una care să ne scape pe noi, gazații slătineni, de neplăcerea de a respira aerul greu, cu miros de cărbune încins cu care ne gratulează periodic poluatorii. E chitit așadar să trimită corpul de control la Slatina ca să adulmece mirosurile grele pe care nu o dată le-au reclamat cetățenii, care prin presă, care la numărul de urgență 112 (că noaptea, când te plesnește mai abitir izul, unde poți să reclami?! Nici Garda de Mediu și nici Agenția pentru Protecția Mediului Olt nu-și strică somnul de frumusețe…).

Așadar,
promite control. Un control care să controleze… aici e partea hilară:
sesizările primite la Gardă sau APM, buletinele de analiză emise de staţia de
monitorizare a calităţii aerului și… topitoriile.

Le
luăm pe rând: pariem că nu găsiți sesizări nici la Garda de Mediu și nici la
APM? Vă sugerăm să aruncați însă o privire în curtea pompierilor. Pentru că fix
acolo, la pompieri, au fost direc
ționate apelurile la 112 ale unor slătineni care au
sesizat mirosul greu, irespirabil, mai ales la orele nopții. Știm sigur. Am
scris despre asta. Rezultatul este… care este
:

Eu
locuiesc în zona Vacanța. Prima oară am simțit acel miros foarte greu, ca de
cărbune încins, care a persistat mult timp în urmă cu o lună, o lună și ceva.
Am sunat la 112, pentru că nu am știut unde altundeva, și m-au direcționat la
Pompieri. Cei de la Pompieri mi-au spus că vor vedea despre ce este vorba. Nu
știu dacă au văzut despre ce este vorba, dar marți seara mirosul s-a resimțit
din nou.
” Ioan Anton-slătinean, 13.09.2019

Este normal să nu existe sesizări la G.M. Olt pentru că, de obicei, astfel de poluări se întâmplă noaptea și…

“…există
un comisar de permanență doar pentru poluări accidentale, la care sună doar
Pompierii sau marile societăți”
,
declara,
la momentul respectiv, șeful Gărzii de Mediu Olt.

Faptul că sute de slătineni sunt obligați, uneori, să respire noxele emanate de… nu se știe cine, nu se încadrează la capitolul poluări accidentale. Deci… flit!

Cât despre buletinele de analiză, acestea sunt emise de stația de monitorizare amplasată… unde credeți? Pe Grădiște. Cu alte cuvinte, mirosul greu din zonele limitrofe ar trebui să se simtă tocmai pe Grădiște. Că NU se simte, ne-au dovedit-o buletinele puse la dispoziție în urma unei astfel de sesizări, după un acces nocturn de gazare:

“Indicatorii cu privire la calitatea aerului s-au înscris în parametrii
normali”
. G.M. Olt –
septembrie 2019

Cât
despre topitorii… aici e poveste veche pentru care au curs râuri de cerneală
jurnalistică. Nimeni nu a reușit să le închidă pentru că toate s-au dovedit… “legale”.

“Am luat toate topitoriile la rând din Slatina. Nu am găsit nicio abatere. Multe topitorii și-au achiziționat filtre pe fonduri europene, s-au modernizat”,comenta șeful G.M. Olt

Pariem, dom’ ministru, că și acum le veți găsi „legale”? Asta în cazul în care corpul dumneavoastră de control ajunge și pe la ei. Dar poate treceți, inopinant, pe la marii poluatori. Căci iată ce spun… cunoscătorii:

“Eu cunosc foarte bine acel miros, dar niciodată, nimeni nu a luat vreo măsură. Am lucrat 33 ani si 6 luni la ELECTROCARBON.
Am lucrat la secția Calcinare, toți acești ani și știu foarte bine ceea ce spun: la pornirea ciclului de Calcinare a cocsului petrol brut, se obișnuiește ca introducerea materialului să se facă la lăsarea serii, pentru că până la aprinderea cocsului se degajă foarte mult fum.
Dacă a bătut vântul, atunci fumul a venit spre oraș și de aceea s-a resimțit acel miros. Garda de Mediu a mai venit în control și în perioada cât am lucrat eu, dar în momentul sosirii lor în incinta secției, se opreau ventilatoarele de combustie și automat nici fumul nu se mai evacua. Deci, se cunoaste că această întreprindere este o foarte mare poluatoare a mediului, dar nimeni nu face nimic, pentru că toți sunt mâna-mâna”. Liliana P., fost salariat Electrocarbon

A propos, poate corpul dumneavoastră de control verifică și de câte ori (sau dacă) a fost folosit laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului din dotarea Agenției pentru Protecția Mediului Olt. Dar… pe bune!

Și încă ceva: ar fi interesant de știut câte controale subite ale Gărzii de Mediu s-au făcut de la vizita dumneavoastră la Slatina (n.r. 22 ianuarie) până la venirea (deocamdată promisă) a corpului de control, și unde. S-ar putea să fiți surprins…

. Citeste in continuare noutati de la Geta Boata in ziarul Editie-Speciala
Sursa/Editie-speciala.ro/
Geta Boata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *