Noutăți

Am mai văzut-o pe Dăncilă undeva

În timp ce urmăream evoluția premierului Viorica Dăncilă miercuri seara la Antena 3, m-am tot întrebat unde am mai văzut-o. Am mai întâlnit-o cândva, când eram foarte tânăr și mi-am amintit. În primul an de facultate am făcut cunoștintă cu impostura în stare pură. Suntem la începutul anilor 90, când foștii profesori de marxism și de socialism științific trebuia cumva reciclați, reintegrați în noua societate. Din acest motiv, universitățile nu i-au concediat, așa cum ar fi fost firesc, pentru a nu mai otrăvi noi generații de studenți, ci le-au oferit să țină un curs de obicei fără noimă.

Profesorii ăștia deveniți perfect inutili în noua societate veneau cu morgă la cursuri, trăncăneau o oră în cel mai ucigător limbaj de lemn fără să comunice nimic util sau interesant, iar cu timpul, între studenți și profesori se lega o anumită complicitate. Noi știam că avem în față un impostor, el știa că e impostor și că n-are nimic să ne spună, dar lucrurile mergeau mai departe așa, ca o fatalitate. Cineva îl ținea în brațe și asta nu putea fi schimbat. Uneori, rar de tot, se întâmpla să ne întrebe profesorul impostor dacă avem nelămuriri. Erau momente stânjenitoare, de un ridicol absolut. Nimeni nu aveam nimic de întrebat. Era evident pentru toți că participăm la o farsă.

Profesorul nu era profesor, cursul nu era curs, iar noi nu aveam în mod normal ce căuta acolo. Uneori ni se făcea rușine de situația ridicolă în care ne aflam cu toții și chiuleam în masă, până la aproape ultimul om. Se găsea însă mai tot timpul câte un coleg care, din oportunism sau din lașitate, rămânea la ore. Cu el în bancă, profesorul impostor își recita netulburat monologul anost, impasibil la votul general de blam primit din partea noastră.

Am retrăit toate aceste experiențe jenante urmărind unul dintre cele mai proaste interviuri difuzate în ultimii ani de o televiziune din România. Premierul Dăncilă juca perfect rolul profesorului – impostor, iar realizatorul, altfel un jurnalist cu experiență, era studentul rămas prefăcut în bancă. Rareori am văzut atâta revărsare de incompetență vândută publicului cu eforturi demne de o cauză mai bună drept un premier uman și sensibil la problemele cetățenilor.

Mi s-a făcut rușine de rușinea noastră a tuturor când am văzut cum Antena 3 a utilizat fără scrupule scandalul generat de gafele premierului Dăncilă într-un pretext de propagandă deșănțată. Dintr-un premier care a strârnit revolta mamelor cu copii autiști din cauza unor declarații neglijente, Dăncilă s-a transformat miercuri seara, grație mirajului propagandistic pus în scenă de Antena 3 într-o adevărată eroină a guvernării ridicată în slăvi tocmai de mama unui copil cu probleme.

Am avut din nou starea de rău de la începutul anilor 90 când nu doar unele dintre cursurile la care participam în calitate de student erau trucate, ținute de impostori pur-sânge, ci realizam treptat că întreaga societate se prefăcea că se departe de comunism și impostură, dar în realitate coabitam cu toții mai departe cu ele. Din munții de rumeguș lăsați în urma interviului de aseara, răsare Viorica Dăncilă, specia perfect conservată a unor vremuri pe care le credeam demult apuse.

Extrasă din borcanul cu farsori ai lui Liviu Dragnea și pusă în frunea Guvernului, premierul Dăncilă a vorbit aseară unei țări întregi la fel cum profesorul–impostor se adresa unei săli de curs goale. Cu toții știm că n-are ce căuta acolo, dar forța supremă o ține în brațe și se va găsi mereu cineva care să acopere în mod profesionist această minciună oficială.