Andrei Lupu, despre clasarea acuzațiilor împotriva coordonatorilor intervenției din 10 august: Așa ceva nu are ce căuta în România europeană

Andrei Lupu, despre clasarea acuzațiilor împotriva coordonatorilor intervenției din 10 august: Așa ceva nu are ce căuta în România europeană

„Este exemplul cel mai bun din ultimii ani pentru rezultatele la care poate duce lipsa independenței Justiției și acțiunea ei coordonată cu factorul politic. Este ceea ce se întâmplase înainte și în dosarele Revoluției și Mineriadei”, susține Andrei Lupu, membru al Biroului Național PLUS, în cadrul unei postări pe Facebook, în contextul în care procurorii DIICOT au anunțat clasarea parțială a dosarului privind violențele din 10 august, arătând cum s-a ajuns din punct de vedere juridic la această decizie și cum „procurorii au preluat întru totul discursul oficial al Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne din 2018”.

„Se adeveresc astăzi informațiile potrivit cărora DIICOT a clasat acuzațiile împotriva coordonatorilor intervenției din 10 august 2018 din Piața Victoriei. Au rămas de anchetat doar acuzațiile împotriva câtorva jandarmi de rând, șefii au scăpat. Procurorii au preluat întru totul discursul oficial al Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne din 2018: dacă a fost vreo problemă, probabil că a fost vina câtorva jandarmi de rând care, stresați după o zi de stat în soare și în gălăgia din Piață, au scăpat un baston în plus pe ici, pe colo. Luați-i și judecați-i pe ei.
Uităm de intervenția violentă, cooordonată, de după ora 21.00? Uităm că s-au folosit sistematic gaze în Piață? Uităm tunurile cu apă care au împrăștiat în câteva minute peste 100.000 de oameni?

Ce s-a întâmplat, de fapt, din punct de vedere juridic?

Suntem în fața unui subiect bun de film. În seara de 10 august 2018, în Piață a existat un procuror militar care s-a autosesizat și a început imediat cercetările împotriva coordonatorilor jandarmilor. Ținea de competența lui. A durat doar câteva zeci de ore, în care a încercat să obțină cât mai multe probe. Abia atunci au înțeles cei din MAI că, da, există posibilitatea să răspundă în fața Justiției pentru ce au făcut. Așa că s-a inventat subiectul „acţiunilor împotriva ordinii constituţionale”, că de fapt noi toți eram organizați și voiam să răsturnăm Guvernul. Pentru astfel de infracțiuni competența revine DIICOT, nu procurorului militar care se autosesizase. Rapid, dosarul i-a fost luat din brațe, a fost mutat la DIICOT, unde a fost curățat de tot ce putea fi periculos. Acum, dosarul se întoarce la Parchetul Militar, unde vina mai poate doar să cadă pe câțiva jandarmi.

Este exemplul cel mai bun din ultimii ani pentru rezultatele la care poate duce lipsa independenței Justiției și acțiunea ei coordonată cu factorul politic. Este ceea ce se întâmplase înainte și în dosarele Revoluției și Mineriadei. Așa ceva nu are ce căuta în România europeană”, a scris Andrei Lupu pe Facebook.

Afirmațiile lui Andrei Lupu vin în contextul în care procurorii DIICOT au anunțat clasarea parțială a dosarului privind violențele din 10 august și declinarea unei părți din anchetă către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, privind intervenția unor jandarmi la protestul Diasporei, potrivit G4Media.ro.

Șefii jandarmilor, CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN au scăpat de dosar.

Procurorii au decis și clasarea dosarului privind o presupusă tentativă de lovitură de stat (acuzația venită dinspre PSD), dar și clasarea dosarului legat de comportamentul șefilor Jandarmeriei în timpul protestului, când zeci de participanți au fost bătuți. Astfel, au scăpat de anchetă Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș, Laurențiu Cazan și Dan Mihai Chirică, șefii jandarmeriei și poliției.

 

PLUS nu este partid parlamentar,
deci nu beneficiază de subvenții

Citiţi mai multe ştiri de la PLUS
Sursa: Ştiri.PLUS