ANIMALE PE CALE DE DISPARIȚIE: Elefantul indian, în pericol din cauza pierderii habitatului

Elefantul indian, Elephas maximus indicus, se află în pericol de dispariție din cauza micșorării habitatului său natural, format din păduri tropicale, subtropicale și savane, în condițiile exploziei demografice din India care duce la extinderea așezărilor umane, a infrastructurii de transport și a suprafețelor de pădure defrișate pentru agricultură, conform organizației World Wildlife Fund.

def14458-03f0-4ba0-8760-9de7c8676e9d

Sursa foto: World Wildlife Fund

Aceste animale magnifice, care ajung la 3,35 metri înălțime la greabăn, la o lungime de 6 metri și pot cântări până la 5 tone, sunt simboluri ale culturii indiene și o verigă extraordinar de importantă situată la capătul lanțului trofic. În prezent, în mediul natural, populația de elefanți indieni nu depășește 25.000 de indivizi.

Aceste animale se pot hrăni până la 19 ore pe zi și produc în jur de 100 de kilograme de balegă în fiecare zi, în timp ce parcurg distanțe mari în mediul natural. Prin faptul că sunt niște animale foarte mobile, elefanții împrăștie pe suprafețe mari semințele plantelor cu care se hrănesc. Principala hrană a elefanților indieni este iarba, dar aceștia nu refuză nici “suplimente” din scoarța anumitor copaci, rădăcini și frunze. De asemenea, elefanții iubesc bananele, orezul și trestia de zahăr.

Elefanții se numără printre cele mai inteligente și mai empatice creaturi de pe planetă. Aceste animale sunt preocupate de membrii turmei și nu-și lasă niciodată un semen în urmă dacă are o problemă. Cercetătorii au văzut elefanți care îndepărtau sulițe din elefanți răniți, ceea ce demonstrează faptul că aceste animale extraordinar de inteligente recunosc pericolele și sunt gata să-și ajute semenii. Conduse de câte o femelă, turmele de elefanți duc vieți sociale complexe și demonstrează că sunt capabili de sentimente de afinitate. Atunci când elefanți, care s-au cunoscut în perioada de pui sau în adolescență, se întâlnesc din nou după mai mulți ani, se recunosc și se salută atingându-se cu trompele.

Principala amenințare pentru aceste animale este legată de pierderea habitatului în contextul extinderii așezărilor umane și suprafețelor pe care se practică agricultura. Competiția pentru teritoriu dintre elefanți și oameni este inegală, pahidermele aflându-se mereu în tabăra pierzătoare. Micșorarea habitatului îi lasă pe elefanți fără surse de hrană și apă, fără adăpost și îi izolează în grupuri mici care nu mai pot urma rutele ancestrale de migrație și nu mai intră în contact cu alte turme, rezultând înmulțiri între membrii aceleiași familii și scăderea diversității genetice.

Un alt pericol pentru elefantul indian este braconajul pentru fildeș. Spre deosebire de elefanții africani, în cazul celor indieni doar masculii au fildeși și astfel devin ținta exclusivă a braconierilor, fapt care dezechilibrează raportul dintre sexe și afectează grav capacitatea de reproducere a speciei.

De asemenea, pierderea habitatului natural îi împinge pe elefanți să caute hrană în perimetrul fermelor și gospodăriilor pe care le întâlnesc, intrând astfel în conflict cu oamenii. Micii fermieri din India își pot pierde toată agoniseala într-o singură noapte, în timpul unui raid al elefanților. Urmarea acestor conflicte este uciderea a numeroși elefanți.

AGERPRES/(AS — editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/18/animale-pe-cale-de-disparitie-elefantul-indian-in-pericol-din-cauza-pierderii-habitatului-11-41-11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *