Apel de solidaritate cu Republica Moldova

Partidul Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia ├«╚Öi manifest─â solidaritatea ╚Öi sus╚Ťinerea fa╚Ť─â de cet─â╚Ťenii Republicii Moldova care protesteaz─â ├«mpotriva modific─ârii sistemului electoral.

La 4 mai 2017, ├«ntr-o ╚Öedin╚Ť─â fulger a Parlamentului, Partidul Democrat din R. Moldova (PDM),┬á Grupul Popular European (GPE) ╚Öi Partidul Sociali╚Ötilor din R. Moldova (PSRM) au votat, ├«n prima lectur─â, mai multe proiecte legislative menite s─â schimbe sistemul electoral.

PDM ╚Öi GPE au creat o prim─â majoritate conjunctural─â de 52 deputa╚Ťi care a votat un proiect pentru introducerea unui sistem electoral uninominal. Dup─â doar c├óteva ore,┬á PDM a format cu PSRM o a doua majoritate conjunctural─â (74 deputa╚Ťi) ╚Öi au┬á votat un alt┬á proiect de lege pentru introducerea unui sistem electoral mixt.

22 deputa╚Ťi au votat pentru ambele sisteme electorale, ignor├ónd astfel orice responsabilitate fa╚Ť─â de cet─â╚Ťenii care i-au ales. Peste alte c├óteva ore, pre╚Öedintele parlamentului de la Chi╚Öin─âu, Andrian Candu, a anun╚Ťat ÔÇŁcomasarea celor dou─â proiecte de lege, pe baza sistemului mixtÔÇŁ. ├Än parlamentul Republicii Moldova, majorit─â╚Ťile se creaz─â prin ╚Öantaj ╚Öi prin cump─ârare.

╚śedin╚Ťa parlamentului din 4 mai s-a desf─â╚Öurat ├«naintea vizitei reprezentan╚Ťilor Comisiei de la Vene╚Ťia la Chi╚Öin─âu ╚Öi cu ├«nc─âlcarea procedurilor de organizare a dezbaterilor.

Proiectele legislative adoptate servesc intereselor grupului restr├óns al deputa╚Ťilor PDM (cotat cu 2,6-4% ├«n sondaje) ╚Öi liderului acestuia, oligarhul Vlad Plahotniuc (rating negativ de 96-98%). Dup─â ce au capturat institu╚Ťiile statului, au ├«ncercat s─â denigreze ├«n mass-media aservit─â societatea civil─â autentic─â ╚Öi au intimidat jurnali╚Öti de investiga╚Ťie, fal╚Öii pro-europeni din jurul PDM organizeaz─â acum un asalt final asupra regimului politic din R. Moldova. Schimbarea sistemului electoral reprezint─â unica ╚Öans─â ca ace╚Ötia s─â r├óm├ón─â la putere ╚Öi dup─â alegerile din 2018. Implementarea unui nou tip de scrutin are totodat─â menirea de a limita accesul opozi╚Ťiei politice autentic pro-europene ├«n Parlament.

Demersurile PDM nu corespund intereselor reale ale cet─â╚Ťenilor R. Moldova, care se lupt─â cu s─âr─âcia extrem─â. Republica Moldova este ast─âzi un stat capturat. Prin b─âncile ╚Öi sistemul de justi╚Ťie din R. Moldova au fost sp─âlate 20 miliarde dolari, bani ai mafiei ruse╚Öti, iar din sistemul bancar moldovenesc a disp─ârut 1 miliard de dolari. Pentru recuperarea banilor ╚Öi identificarea autorilor jafului nu au existat demersuri eficace ale justi╚Ťiei, de╚Öi guvernul de la Chi╚Öin─âu a asumat prin Acordul de Asociere ├«ncheiat cu UE implementarea unor reforme structurale.

├Än 2017 se ├«mplinesc 10 ani de c├ónd Rom├ónia a devenit membru al unei comunit─â┼úi democratice ┼či prospere ÔÇô Uniunea European─â. ├Än cei 10 ani, Rom├ónia s-a schimbat profund ┼či a excelat ca membru al Uniunii prin determinarea institu┼úiilor de justi┼úie ┼či a rom├ónilor care lupt─â ├«mpotriva corup┼úiei. Eforturile┬á europene ale Rom├óniei nu vor fi complete p├ón─â c├ónd R. Moldova nu i se va al─âtura ├«n Uniunea European─â.

├Än aceste zile, mai mult ca oric├ónd R. Moldova are mai mult─â nevoie de sprijin de la Bucure╚Öti. Un prim demers ├«n acest sens ar fi suspendarea ajutorului financiar pe care Rom├ónia s-a angajat s─â ├«l ofere R. Moldova. La 15 mai 2017, Parlamentul European a votat pentru am├ónarea acord─ârii unui ├«mprumut de 100 milioane euro asisten╚Ť─â financiar─â pentru R. Moldova, ca urmare a deciziei majorit─â╚Ťii parlamentare de a schimba sistemul electoral ╚Öi a asaltului organizat asupra institu╚Ťiilor de justi╚Ťie, pres─â ╚Öi a organiza╚Ťiilor neguvernamentale.

Un al doilea demers pe care UE, dar și România trebuie să-l facă este să evite să se lase angrenate în  falsele dispute geopolitice dintre guvernul de la Chișinău și președintele pro-rus Igor Dodon, care de fapt își împart rolurile într-o regie perfectă.

Solicit─âm Guvernului, Pre╚Öedin╚Ťiei ╚Öi Parlamentului s─â nu abandoneze R. Moldova ├«ntr-un moment at├ót de important, s─â nu o trimit─â ├«n sfera de influen┼ú─â a Rusiei, prin subven╚Ťionarea unor fal╚Öi pro-europeni care nu respect─â regulile minimale ale bunei guvern─âri, democra╚Ťiei ╚Öi statului de drept.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *