Aproape 370 de olteni, înţepaţi de căpuşe. Boala Lyme confirmată la şapte dintre ei

369 este numărul total al oltenilor care s-au prezentat anul acesta la spital, după ce au fost înţepaţi de căpuşe. Numai săptămâna trecută au fost şapte persoane care au ajuns la serviciile specializate a două unităţi medicale oltene ca urmare a înţepăturilor provocate de căpuşe, şase dintre acestea fiind la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi unul la Spitalul Municipal Caracal.
Statisticile DSP Olt arată că şi numărul oltenilor diagnosticaţi cu Boala Lyme a ajuns la şapte, şase prezentându-se la Spitalul Slatina şi unul la Spitalul Caracal. Unul dintre pacienţii din mediul urban este un copil de doar patru ani din municipiul Caracal, ceilalţi cinci fiind din municipiul Slatina. De asemenea, un alt pacient confirmat cu Boala Lyme este din mediul rural, respectiv din comuna Cîrlogani. Cele şapte persoane au fost internate pe secţiile de Boli Infecţioase ale unităţilor spitaliceşti din Slatina şi Caracal pentru investigaţii medicale amănunţite, cazurile fiind confirmate de specialiştii laboratorului Institutului Cantacuzino din Bucureşti.
Borelioza sau Boala Lyme, aşa cum este cunoscută de mai toată lumea, este boala infecţioasă produsă prin înţepătura de căpuşă având ca agent etiologic o spirochetă, motiv pentru care specialiştii DSP recomandă populaţiei judeţului Olt să-şi ia măsuri de protecţie personală împotriva infestării cu căpuşă. Cea mai importantă dintre măsuri este prezentarea la medic în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixată pe piele atât în scopul extragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome. Printre simptomele cauzate de înţepătura de căpuşă se numără: febră, amorţeală, eczeme, confuzie, senzaţie de slăbire, durere şi umflarea articulaţiilor, greaţă şi vărsături.
Creşterea numărului de îmbolnăviri transmise prin înţepătura de căpuşă este favorizată de schimbările climatice – fluctuaţii de temperatură, precipitaţii abundente, dar şi de vegetaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *