Arabia Saudită rupe legăturile diplomatice cu Iran | adevarul.ro

Arabia Saudită a anunţat, duminică seară, că rupe legăturile diplomatice cu Iran ca urmare a incendierii, în urmă cu o zi, a ambasadei regatului arab la Teheran. Diplomaţii iranieni au un termen de 48 de ore pentru a părăsi ţara, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de ministrul de Externe Adel al-Jubeir. Oficialul saudit a declarat că Arabia Saudită nu vrea să permită Iranului să-i destabilizeze securitatea naţională şi a acuzat guvernul de la Teheran că incită la tensiuni dogmatice în regiune.

Sâmbătă, atât ambasada Arabiei Saudite la Teheran, cât şi consulatul saudit din Mashaad au fost incendiate de protestatari iranieni, ca răspuns la anunţul execuţiei liderului şiit saudit Nimr al-Nimr şi a altor 46 de persoane acuzate de terorism.   Înaintea izbucnirii protestelor de sâmbătă, mai mulţi oficiali iranieni au criticat în termeni duri execuţia şeicului al-Nimr, comparând Arabia Saudită cu Statul Islamic şi ameninţând indirect regatul saudit cu repercusiuni.

Executarea unui cleric şiit acuzat de terorism în Arabia Saudită a provocat proteste în mai multe state musulmane majoritar şiite şi riscă să escaladez războiul dintre şiiţi şi suniţi în Orientul Mijlociu.

Sursă: Ionuț Preda | Adevarul.ro

Arabia Saudită rupe legăturile diplomatice cu Iran | adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *