Atena, ”îngrijorată” de afirmațiile lui Erdogan, în ajunul vizitei acestuia în Grecia

Atena s-a declarat ”îngrijorată” miercuri seara de afirmațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan care au sugerat o revizuire a Tratatului de la Lausanne privind granițele Turciei, în ajunul primei vizite în Grecia a unui șef de stat turc după 65 de ani, relatează AFP.

c2982960-931f-42e2-88c7-d77f3c421913

”Interviul de astăzi cu președintele Erdogan ridică serioase preocupări și întrebări”, a afirmat într-un comunicat difuzat miercuri seara purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos.

”Guvernul grec și premierul Alexis Tsipras doresc ca vizita să fie ocazia pentru a construi punți, nu pentru a ridica ziduri. Respectarea Tratatului de la Lausanne este piatra de temelie exclusivă și nenegociabilă pe care se poate construi cooperarea sinceră între cele două țări”, a adăugat el.

Aluziile la o revizuire a Tratatului ”nu contribuie la climatul pe care încercăm să-l creăm în relațiile noastre și în regiune”, a apreciat de asemenea purtătorul de cuvânt.

În interviul acordat canalului grec Skai, înregistrat în Turcia și difuzat în cursul serii, Erdogan a criticat din nou dimensiunea apelor teritoriale și a spațiului aerian în Marea Egee precum și Tratatul de la Lausanne din 1923 care definește granițele Turciei, subiecte deosebit de sensibile pentru gazdele sale.

AGERPRES/( AS — editor: Violeta Gheorghe, editor online: Gabriela Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/12/07/atena-ingrijorata-de-afirmatiile-lui-erdogan-in-ajunul-vizitei-acestuia-in-grecia-07-40-44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *