Audierea Adinei Florea în CSM, episodul 2. Toader a anunţat că nu va ţine cont de avizul Secţiei pentru procurori

Procurorul Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru şefia DNA, este audiată din nou, luni, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Tudorel Toader a anunţat recent, la România TV, că va trimite la Palatul Cotroceni, preşedintelui Klaus Iohannis, propunerea de a o numi pe Florea la şefia DNA şi fără avizul CSM, care e consultativ, în cazul în care, pe 8 octombrie, când e programată următoarea şedinţă a secţiei de procurori, magistraţii vor dori încă o amânare.

“Ştiu că pe 8, pe la ora 10, are loc interviul cu propunerea pentru şefia DNA. Dacă pe 8 cei de la CSM nu dau avizul, eu voi trimite la Palatul Cotroceni propunerea. Nu se poate să se schimbe decidentul, să se prelungească la nesfârşit”, a declarat Tudorel Toader.

De asemenea, în condiţiile în care la şedinţa trecută a CSM s-a cerut amânarea intervievării Adinei Florea pe motiv că există o sesizare la Inspecţia Judiciară privind dispariţia unui document secret de la parchetul unde activează în prezent procurorul Florea, mai exact protocolul cu SRI apărut ca prin farmec în pragul casei lui Darius Vâlcov, Tudorel Toader a ţinut să insinueze, din nou, că sesizarea IJ ar fi doar un tertip.

“Eu am întrebat pe procurorul Lazăr cum Inspecţia Judiciară a fost sesizată pe 26 şi MJ şi CSM pe 25? Adică prea bate la ochi faptul că se doreşte o amânare a finalizării procedurii de nominalizare. Citând din CCR care spune că eşti obligat să ceri avizul, dar nu te pot bloca. Păi ce, mai stau o lună de zile? Am spus că voi da propunerea preşedintelui pentru că nu puteţi bloca procedura de numire”, a declarat Tudorel Toader.

Reamintim că pe 27 septembrie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să amâne audierea Adinei Florea, aspirantă la şefia DNA, după ce procurorul general Augustin Lazăr a făcut o sesizare la Inspecţia Judiciară. Mai multe informaţii pe acest subiect aici.

Ministrul Justiţiei s-a opus amânării interviului spunând că nu există un temei juridic care să susţină amânarea interviului şi a reproşat CSM-ului că are duble standarde, însă nu a avut câştig de cauză.

Pe de altă parte, Augustin Lazăr a vorbit despre un profil etic al candidatului pentru şefia DNA, lucru care a părut să-l deranjeze pe ministrul Justiţiei. De asemenea, Lazăr a reamintit că există un dosar penal, ce-i drept in rem, care vizează dispariţia protocolului apărut întâmplător la Vâlcov de la locul de muncă al Adinei Florea.

De partea sa, aleasa lui Tudorel Toader pentru şefia DNA a ţinut să spună că nu este normal ca ancheta privind dispariţia protocolului parchet-SRI să fie făcută de Parchetul General, căci Augustin Lazăr ar fi unul dintre semnatari, iar acest lucru ar duce la existenţa unui conflict de interese.

Pe de altă parte, Florea s-a pretins nevinovată de dispariţia protocolului şi s-a mirat că se discută această problemă, când documentul a fost abrogat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

continuare… .

Sursa | Epoch Times Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *