Austria: Kurz va primi mandat vineri din partea președintelui de a forma noul guvern

Liderul Partidului Poporului (OeVP, conservator) din Austria, Sebastian Kurz, învingător în alegerile legislative de duminică, va primi vineri mandat din partea președintelui Alexander Van der Bellen pentru a forma viitorul guvern, a anunțat joi biroul de presă al instituției prezidențiale, transmite DPA.

5648130d-4a56-4f64-857a-33e40d903216

Alexander Van der Bellen urmează să-i înmâneze acest mandat lui Sebastian Kurz în cursul întâlnirii pe care o vor avea vineri.

Kurz (31 de ani), actual ministru de externe, nu a confirmat deocamdată dacă va încerca să formeze o coaliție — anticipată de majoritatea analiștilor — cu Partidul Libertății (FPOe, extrema dreapta).

El a declarat totuși că alegătorii au votat duminică pentru schimbare, semnalând că preferă o coaliție cu Partidul Libertății mai degrabă decât una cu social-democrații, detronați din postura de cel mai puternic partid.

Conservatorii și social-democrații s-au aflat într-o coaliție de guvernare în ultimul deceniu, însă relațiile lor s-au tensionat în anii din urmă, fiecare formațiune blocând inițiativele celeilalte, iar OeVP a înclinat tot mai mult spre dreapta, în contextul crizei refugiaților.

Potrivit rezultatelor preliminare, OeVP  a câștigat scrutinul de duminică, obținând 31,5% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat (SPOe), cu 26,9%, și de Partidul Libertății, cu 26%.

Rezultatele oficiale definitive urmează să fie anunțate joi seară, după numărarea ultimelor 37.000 de buletine de vot prin corespondență, dar care nu vor modifica în mod semnificativ scorurile partidelor.

Prezent joi la Bruxelles la o reuniune a liderilor conservatori din Uniunea Europeană, Sebastian Kurz a dat din nou asigurări privind sprijinul său față de UE, precizând că va discuta cu toate partidele din parlamentul austriac înainte de a decide asupra viitorului partener de guvernare.

‘Orice guvern pe care îl voi forma va fi unul proeuropean’, le-a declarat el reporterilor, citat de Reuters. ‘Nu doar sunt bucuros că avem această Uniune Europeană, dar văd și responsabilitatea tinerei mele generații de a se implica activ și pozitiv’, a mai spus Kurz, care s-a mai întâlnit la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu șeful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/19/austria-kurz-va-primi-mandat-vineri-din-partea-presedintelui-de-a-forma-noul-guvern-16-47-56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *