Azi începe dezbaterea publică pe prag. Petiție: „CCR vrea prag pentru abuz. Să fie 1 leu!”

1 leu

Peste 26.000 de oameni au semnat, până la ora redactării acestei știri, o petiție online pentru stabilirea pragului valoric pentru abuzul în serviciu la un leu. 

„România va avea un prag valoric pentru abuzul în serviciu. Aceasta este decizia CCR luată pe 21 iunie 2017. Opțiunea “fără prag” nu mai există, deși a fost exprimată de zeci de mii de cetățeni în stradă și chiar și de Procurorul General al României. Noțiunea pragului valoric din OUG13 a primit legitimitate, iar acum Guvernul se grăbește să o pună în practică. Deja organizează consultări pentru a lua pulsul celor interesați. Îl lăsăm să-și facă de cap sau punem piciorul în prag? Un prag prea mare ar fi nimic altceva decât un stimulent pentru corupție. 1 leu ar fi suma simbolică ce ne-ar face pe toți egali în fața legii. Semnează petiția! Nu sta deoparte în timp ce instituții ale statului îi scapă basma curată pe penali. Primul set de semnături va fi depus pe 28 iunie la dezbaterea organizată de Ministerul Justiției cu societatea civilă.”, se arată în petiția publicată pe platforma de activism civic de-clic.ro

Azi, prima dezbatere publică pe prag

Miercuri are loc, la Ministerul Justiției, o dezbatere cu reprezentanții societății civile și ai mediului de afaceri, pe tema impunerii unui prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. O a doua debatere urmează să fie organizată de Ministerul Justiției pe 3 iulie, iar la aceasta urmează să ia parte reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, ai mediului academic şi ai profesiilor juridice liberale. 

Curtea Constituțională a României a obligat Parlamentului să impună un prag valoric pentru abuzul în serviciu. „Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”, se arată în motivarea deciziei prin care CCR a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, în procesul în care este judecată pentru abuz în serviciu.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a declarat împotriva pragului. „Noi suntem de părere ca nu trebuie niciun prag”, a spus Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *