Bilanț 100 de zile de guvernare: Au fost revitalizate Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara

Revitalizarea a două dintre marile companii la care statul este acționar, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, precum și finalizarea unei investiții de 23,5 milioane lei la CE Oltenia se numără printre obiectivele îndeplinite de către actualul Cabinet, în domeniul energiei, potrivit unui document obținut de AGERPRES.

1f181bd9-d5ae-471b-ba2e-aa24ae24e087

“Au fost revitalizate două dintre marile companii la care statul este acționar: Complexul Energetic Oltenia înregistrează pentru prima oară profit, raportând pentru primul semestru al anului un profit net de peste 307 milioane lei. Complexul Energetic Hunedoara și-a diminuat pierderile în prima jumătate a anului cu 52,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Am finalizat investiția de 23,5 milioane lei, la CE Oltenia, pentru modernizarea și retehnologizarea termocentralei Ișalnița”, se arată în textul documentului.

De asemenea, a fost semnat un Acord de urgență cu Bulgaria, care prevede acordarea reciprocă de ajutor în situația în care unul dintre state întâmpină dificultăți în alimentarea cu energie electrică.

“A fost înființat Centrul Național de Management al Apei Grele, pentru gestionarea la nivel național a resursei importante de apă grea a României, măsură importantă în contextul negocierilor pentru reactoarele nucleare 3 și 4 de la Cernavodă. Negocierile cu partenerii chinezi pentru reactoarele 3 și 4 s-au intensificat. Numai în luna septembrie au avut loc opt runde de negocieri”, se menționează în bilanț.

Conform aceleiași surse, proiectul gazoductului BRUA, care va asigura accesul gazului românesc pe piețele central-europene, a fost deblocat la reuniunea grupului la nivel înalt CESEC, desfășurată în luna septembrie, la București. Totodată, Romgaz a început construcția unei noi centrale pe gaz, la Iernut, fiind vorba de cea mai mare investiție făcută de o companie de stat din energie în ultimii ani, în valoare de 268 milioane de euro, fără TVA.

Totodată, Ministerul Energiei a primit calitatea de autoritate competentă în privința exploatărilor viitoare din Marea Neagră, susțin autorii documentului.

Este amintită și a 10-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică România — Republica Moldova, unde s-a convenit: interconexarea rețelelor electrice dintre cele două țări (investiția inițială fiind estimată la circa 300 milioane euro, dintre care 40 milioane sub formă de grant UE). De asemenea, cele două state doresc să acționeze împreună în vederea extinderii finanțării europene a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, cu 10 milioane de euro.

De asemenea, este menționată interconectarea dintre România și Serbia printr-o Linie Electrică Aeriană nouă de 400 kV, pe relația Reșița-Pancevo. “Ministerul Energiei a înființat o comisie care verifică dacă investițiile făcute de distribuitorii de energie sunt în concordanță cu termenii contractelor de concesiune și dacă facturile reflectă în mod real serviciile oferite”, mai afirmă realizatorii bilanțului.

În ce privește capitolul “Comunicații și societate informațională” este amintită elaborarea, în termenul prevăzut în programul de guvernare, a Planului de redresare a companiei “Poșta Română”. Planul a fost aprobat prin memorandum de către Guvern în ședința din 27 septembrie.

“Am demarat ‘Proiectul de incluziune socială’. Comunitățile beneficiare vor fi sprijinite prin: dotarea cu echipamente conectate la Internet; acces public gratuit la Internet; furnizarea de programe de formare în domeniul IT&C”, evidențiază autorii.

AGERPRES/ (AS — autor: Irinela Vișan, editor: Cristina Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/19/bilant-100-de-zile-de-guvernare-au-fost-revitalizate-complexul-energetic-oltenia-si-complexul-energetic-hunedoara-01-29-23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *