Bilanțul în urma incendiilor din Portugalia și Spania a ajuns la 45 de morți

Bilanțul în urma incendiilor care au devastat în ultimele zile Portugalia și regiunea învecinată Galicia din Spania a crescut marți la 45 de persoane în timp ce pompierii se luptau să localizeze ultimele focare, informează AFP.

52155cec-25a9-4067-8d27-d38e0da287d8

Nu mai puțin de 41 de persoane și-au pierdut viața în incendiile din nordul și centrul Portugaliei, zone cuprinse de flăcări pentru a doua oară în ultimele patru luni, potrivit unei ultime evaluări a Autorității Naționale pentru Protecția Civilă, scrie și DPA.

Două persoane care se numărau printre răniți au murit în urma arsurilor suferite, iar alte 14 se află în continuare în stare gravă, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Autorității. Cele șapte persoane care fuseseră date dispărute au fost găsite, precum și un copil care fusese inclus luni printre victime.

Niciun alt focar important nu a fost semnalat începând din zori, pompierii fiind ajutați în lupta cu flăcările de ploaia care a început să cadă pe parcursul nopții. Însă, peste 3.000 de pompieri au rămas în continuare mobilizați pentru a preveni izbucnirea unor noi incendii.
Cristiano Ronaldo, atacantul-vedetă al Portugaliei și al echipei Real Madrid și-a exprimat, pe contul său de Twitter, solidaritatea cu familiile și prietenii victimelor și a declarat că îi ”sprijină pe pompierii care își riscă viața pentru a ajuta cât de bine pot”.

Portugalia și nordul Spaniei s-au confruntat duminică cu sute de incendii întețite de rafalele de vânt cald declanșate de trecerea uraganului Ophelia în largul Peninsulei Iberice.

În Galicia, flăcările au ucis patru persoane înainte ca starea de alertă să fie suspendată marți dimineață.

Guvernul spaniol a dat vina pe incendiatori, în timp ce ministrul de Interne portughez, Constanca Urbano de Sousa, a denunțat neglijența criminală a oamenilor care dau foc deșeurilor vegetale pe timp de secetă, menționează AFP.
Pompierii portughezi, majoritatea voluntari, au cunoscut în acest an cel mai grav sezon de incendii. La mijlocul lunii iunie, cel mai tragic incendiu de pădure din istoria Portugaliei a lăsat în urmă 64 de morți și peste 250 de răniți în Pedrogao Grande, la circa o sută de kilometri de Lisabona.

Portugalia a decretat începând de marți trei zile de doliu național în memoria victimelor incendiilor recente, în timp ce la Bruxelles drapelele Comisiei Europene au fost coborâte în bernă ca tribut adus persoanelor care și-au pierdut viața în Spania și Portugalia.

În fața criticilor venite din partea adversarilor săi cu privire la incapacitatea guvernului de a preveni o nouă catastrofă, premierul portughez Antonio Costa a promis să treacă ”de la vorbe la fapte” prin ”reforme radicale privind gestionarea pădurilor și lupta contra incendiilor”.

De la începutul anului, peste 350.000 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări în Portugalia, de patru ori mai mult decât media din ultimii zece ani, potrivit estimărilor Sistemului european de informare privind incendiile forestiere.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/18/bilantul-in-urma-incendiilor-din-portugalia-si-spania-a-ajuns-la-45-de-morti-09-51-56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *