BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflatie pentru finalul anului 2018, a anuntat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Totodata, a fost revizuita in scadere si prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2019, de la 3% la 2,7%.

“Am revizuit in jos cu 0.1 puncte procentuale prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, de la 3,6% cat prognozam in luna mai la 3,5%, si cu 0.3 puncte procentuale prognoza privind finalul anului viitor, de la 3% la 2,7%”, a declarat Mugur Isarescu.

In luna iunie, rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a fost de 5,40%, cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.

Potrivit guvernatorului BNR, cauzele care au dus la aceasta crestere au fost miscarile exogene si cresterea preturilor la combustibili.

Acum insa, spune Isarescu, aceste socuri exogene dispar astfel ca BNR spera ca inflatia va atinge tinta prognozata. Guvernatorul BNR atrage totusi atentia ca daca in toamna apar alte socuri lucrurile se schimba.

“Trec socurile exogene si inflatia anuala va reveni spre tinta noastra. Avem motive, statistice, economice, sa credem acest lucru. Bineinteles, daca nu vor aparea in toamna alte socuri care nu au fost prevazute”, a declarat Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a mai afirmat ca datele din primele sase luni, care au aratat o crestere a inflatiei peste pragul de 5%, au creat asteptari inflationiste.

“O alta veste care nu e foarte buna: dupa aproape jumatate de an in care toti scriau de inflatia de 5%, s-au creat asteptari inflationiste. Mai mult la agentii economici, dar si la bancheri. Totusi, bancherii cred mai mult in BNR. Agentii economici mai putini”, a mai spus Isarescu.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *