Brexit: Factura de separare a Regatului Unit, mai aproape de 60 de miliarde de euro decât de 20 (Tajani)

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că factura pentru Brexit se apropie de “50 sau 60 de miliarde” de euro, confirmând pentru prima oară estimările neoficiale ale Bruxellesului și denunțând “mărunțișul” propus de Londra, relatează miercuri France Presse.

8e6efcf2-4c53-41a5-a02e-b00f699786d7

“Trebuie să fim realiști, dar guvernul britanic nu este realist. Douăzeci de miliarde sunt mărunțiș. Problema se situează în jurul a peste 50 sau 60 de miliarde, aceasta este realitatea”, a afirmat el marți seara în emisiunea BBC Newsnight, evocând cifra avansată de partea britanică.

“Problema facturii trebuie pusă pe masă. Vrem să ne recuperăm banii, exact așa cum spunea Margaret Thatcher acum 30 sau 40 de ani”, a adăugat el.

Președintele Parlamentului European a criticat de asemenea lipsa de claritate a poziției britanice în negocierile cu Bruxellesul asupra Brexit.

“Vrem să știm ce dorește Regatul Unit. Asta este problema. Nu este clar”, a criticat el.

“Noi (cele 27 de țări UE) suntem uniți. Unde este unitatea de partea britanică? Există o sumedenie de poziții diferite. Pentru noi este destul de dificil de înțeles”, a mai spus Tajani.

În declarațiile sale, Antonio Tajani s-a referit la divizările care subminează astăzi guvernul premierului Theresa May între susținătorii unui rupturi clare cu Bruxellesul și cei care vor o perioadă de tranziție. Aceste divizări au fost criticate și de premierul irlandez Leo Varadkar.

“Este destul de complicat de negociat când cei care doresc să părăsească UE nu par să fie într-adevăr de acord între ei”, a declarat el pentru BBC. “Ceea ce dorește Regatul Unit în termenii viitoarei relații nu este încă foarte clar.”

Bruxellesul a făcut din reglementarea problemei financiare, a frontierei irlandeze și a soartei cetățenilor europeni în Regatul Unit o condiție prealabilă înainte de a putea începe negocierile asupra viitoarei relații comerciale între Londra și UE.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci , editor: Mihaela Toth, editor online: Simona Aruștei)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/18/brexit-factura-de-separare-a-regatului-unit-mai-aproape-de-60-de-miliarde-de-euro-decat-de-20-tajani–13-09-17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *