Brexit: UE înăsprește condițiile pentru concesiile pe care le va oferi Regatului Unit la summitul de joi și vineri

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a trimis luni celor 27 de lideri europeni care se vor întâlni joi și vineri cu premierul britanic Theresa May o nouă versiune de lucru a poziției summitului privind Brexit-ul. Ca și în versiunea de săptămâna trecută, șefii de stat și de guvern urmează să fie de acord cu lansarea unui proces intern pentru definirea relațiilor cu Regatul Unit după retragerea acestuia din UE. Condițiile pentru demararea fazei a doua a negocierilor sunt însă ceva mai dure, în urma obiecțiilor Franței și Germaniei, arată Reuters, care a consultat atât prima formă a documentului, cât și cea actuală.

4276340a-84c3-489d-bb40-c7f89fa3b3fa

Conform ofertei revizuite, Londra nu mai are siguranța că în decembrie se vor deschide negocieri privind liberul schimb post-Brexit. Discuțiile pregătitoare interne, care vor avea loc oricum, asigură însă un proces mai rapid, dacă la summitul din decembrie se va da undă verde fazei a doua a negocierilor, afirmă unii oficiali europeni, potrivit agenției citate.

Primul subiect asupra căruia insistă UE sunt garanțiile pentru cetățenii europeni și familiile lor că vor beneficia în continuare de drepturile conform legislației europene, inclusiv prin proceduri administrative simple, și rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene în această privință.

În proiectul de declarație se arată că “deși Regatul Unit a declarat că își va onora obligațiile financiare asumate ca membru (al UE — n. red), acest lucru nu a fost încă transpus într-un angajament ferm și concret din partea Regatului Unit de a-și onora toate aceste obligații”.

O altă problemă menționată este cea frontierei terestre europene dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit.

La următoarea sesiune, în decembrie, Consiliul European va reevalua progresul negocierilor, pentru a stabili dacă acesta este suficient, caz în care “va adopta linii directoare privind cadrul relațiilor viitoare și eventualele aranjamente de tranziție” în interesul Uniunii.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/16/brexit-ue-inaspreste-conditiile-pentru-concesiile-pe-care-le-va-oferi-regatului-unit-la-summitul-de-joi-si-vineri-21-55-36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *