Brexitul și valul de migranți provoacă probleme substanțiale bugetului comunitar, avertizează comisarul Gunther Oettinger

Comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, Gunther Oettinger, a avertizat asupra unor ‘probleme financiare substanțiale’ pentru bugetul comunitar în urma ieșirii Marii Britanii din UE și a numărului foarte mare de refugiați veniți în Europa, informează luni agenția EFE.

12cb2d83-2780-410c-952a-182da743baa2

Vorbind în timpul unei întâlniri cu cetățenii la Berlin, comisarul german Gunther Oettinger a subliniat că Brexitul va provoca în bugetul UE o ‘gaură’ pe care o estimează a fi între 12 și 15 miliarde de euro, o altă ‘gaură’, dar pe care nu a evaluat-o, fiind rezultatul crizei provocate de valul de migranți.

Prin urmare, pentru a acoperi măcar parțial aceste deficite, în viitorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027) va fi nevoie de o reducere a fondurilor destinate Politicii Agricole Comune, a apreciat Oettinger, care a anunțat totodată că în luna decembrie va prezenta Comisiei Europene proiectul viitorului cadru financiar multianual, urmând ca apoi să înceapă negocierile pe acest subiect.

El a mai atras atenția că statele membre ale EU trebuie să-și suplimenteze contribuțiile financiare pentru bugetul comunitar chiar peste sumele necesare acoperirii celor două găuri despre care a vorbit, comisarul Oettinger estimând că UE se confruntă și cu alte provocări.

Printre aceste provocări el a menționat în principal combaterea cauzelor care provoacă migrația masivă către Europa și consolidarea frontierelor externe ale UE, precum și ‘instabilitatea’ din vecinătatea Europei. De asemenea, Gunther Oettinger a evidențiat necesitatea unor investiții pentru sporirea competitivității economice a blocului comunitar și pentru extinderea UE către țările Balcanilor de vest.

Comisarul european a mai subliniat că în prezent doar 1% din PIB-ul european este alocat bugetului comunitar și a pledat pentru creșterea acestui procent. ‘Din acest motiv cer acum o sporire a contribuțiilor din partea tuturor capitalelor europene’, a spus comisarul Oettinger.

El s-a arătat însă sceptic față de propunerile președintelui francez, Emmanuel Macron, privind crearea unui post de ministru de finanțe al zonei euro și a unui buget pentru zona euro, comisarul Oettinger pledând în schimb pentru ‘un buget puternic pentru toate’ statele membre.

În plus, el a descris drept ‘nerezonabile’ ideile de a se avansa doar în integrarea zonei euro și a calificat conceptul Europei cu mai multe viteze drept un ‘mare pericol’.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/23/brexitul-si-valul-de-migranti-provoaca-probleme-substantiale-bugetului-comunitar-avertizeaza-comisarul-gunther-oettinger-18-02-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *