Bugetul pentru 2018 este rezultatul unui calcul politic cinic al PSD-ALDE

Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia critic─â bugetul pentru anul 2018 propus de Guvernul Tudose care subevalueaz─â cheltuielile, supraestimeaz─â veniturile ╚Öi va duce, la fel ca ├«n 2017, la cre╚Öterea taxelor ╚Öi impozitelor ╚Öi la sc─âderea investi╚Ťiilor publice.

ÔÇŁConstat─âm o repetare a scenariului din 2017, c├ónd Guvernul Grindeanu ne asigura c─â este totul ├«n regul─â ╚Öi c─â speciali╚Ötii Ministerului Finan╚Ťelor s-au ocupat bine de buget. Dup─â care, am v─âzut ├«n cele dou─â modific─âri succesive c─â exact ceea ce prevedeam la ├«nceputul anului s-a ├«nt├ómplat. Au crescut taxele ╚Öi au sc─âzut investi╚Ťiile. Alocarea la investi╚Ťii din bugetul pentru 2018 nu are nicio ╚Öans─â s─â se realizeze, av├ónd ├«n vedere inconsecven╚Ťa cifrelorÔÇŁ, a explicat deputatul USR Claudiu N─âsui.

Un exemplu flagrant de venituri supraevaluate pe care se bazeaz─â Guvernul Tudose este categoria veniturilor din TVA. Guvernul se a╚Ötept─â acum s─â ├«ncaseze 4,9 miliarde de lei din noul sistem Split TVA, un lucru imposibil ├«n condi╚Ťiile ├«n care aplicarea ├«n forma cea mai dur─â a noului sistemului era preconizat─â, de acela╚Öi Guvern, s─â aduc─â 2 miliarde de lei. Dup─â ce ordonan╚Ťa va fi modificat─â ├«n Parlament va avea probabil un impact mai mic fa╚Ť─â de cel ini╚Ťial, ├«n niciun caz guvernul nu o s─â ├«ncaseze de 2,5 ori mai mult.

Cheltuielile cu asisten╚Ťa social─â domin─â bugetul pentru anul 2018, dar de╚Öi aceast─â sum─â este mare, ea este sub evaluat─â fa╚Ť─â de nevoile ce decurg din legisla╚Ťia ├«n vigoare. Consiliul Fiscal a estimat la 4 miliarde de lei subevaluarea cheltuielilor cu asisten╚Ťa social─â. Un exemplu este faptul c─â bugetul pentru pensii cre╚Öte cu 8,6%, de╚Öi cre╚Öterea ponderat─â a punctului de pensie este de 9,5%.

Aceste lucruri se ├«nt├ómpl─â din cauza unui calcul politic cinic al PSD, care continu─â politica din 2017 ╚Öi redistribuie tot mai multe resurse din economia privat─â c─âtre asisten╚Ťa social─â ╚Öi bugetari.

De asemenea, USR avertizeaz─â c─â Guvernul Tudose va pune ├«n continuare presiune pe companiile de stat pentru a ob╚Ťine mai mul╚Ťi bani din ele ╚Öi exist─â riscul decapitaliz─ârii acestor companii. De exemplu, v├ónzarea de ap─â grea pentru care Guvernul se a╚Öteapt─â s─â ob╚Ťin─â un miliard de lei nu va fi posibil─â dec├ót prin presiuni politice asupra companiilor de stat.

ÔÇŁPractic, doar ├«nv├órtim banii dintr-un buzunar ├«ntr-altul, iar companiile de stat vor face ce au f─âcut ╚Öi anul acesta ÔÇô se vor ├«ndatora. Aceast─â politic─â va pune presiune asupra dob├ónzilor, ╚Öi asupra infla╚Ťiei. Previziunea infla╚Ťiei este de 3,1%, adic─â o cre╚Ötere peste ce are Rom├ónia ├«n 2017. Ei au nevoie de aceast─â infla╚Ťie s─â fie mai mare, tocmai pentru a le aduce un buget nominal c├ót mai mareÔÇŁ, a declarat Claudiu N─âsui, membru ├«n Comisia pentru buget, finan╚Ťe ╚Öi b─ânci din Camera Deputa╚Ťilor.

Principalul pericol este c─â Rom├ónia nu se va ├«ncadra ├«n ╚Ťinta de deficit, care este deja foarte aproape de maxim, iar Guvernul Tudose va recurge precum ├«n 2017 la cre╚Öterea intempestiv─â a taxelor ╚Öi impozitelor ╚Öi la t─âierea investi╚Ťiilor ╚Öi fondurilor europene.

Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia a depus peste 270 de amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Amendamentele privesc ├«n principal domeniile Educa╚Ťie, S─ân─âtate, Transporturi, Protec╚Ťia mediului ╚Öi Cultur─â. Viz─âm cre╚Öterea investi╚Ťiilor publice ├«n infrastructura de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, s─ân─âtate ╚Öi transporturi, respectiv paza ╚Öi protec╚Ťia suprafe╚Ťelor de p─âdure ╚Öi ├«mp─âdurirea. Sursa principal─â de finan╚Ťare a obiectivelor propuse de USR se afl─â ├«n reducerea fondurilor alocate pe criterii politice prin PNDL ÔÇô cunoscut ╚Öi ca ÔÇŁPixul lui DragneaÔÇŁ. De asemenea, USR propune eliminarea finan╚Ť─ârii unor sinecuri precum Academia Oamenilor de Stiin╚Ť─â sau Academia de ┼×tiin┼úe ale Securit─â┼úii Na┼úionale.

USR a propus reducerea fondurilor din PNDL, alocate discre╚Ťionar de Ministerul Dezvolt─ârii Regional c─âtre prim─âriile din ╚Ťar─â, dar cre╚Öterea sumelor defalcate din venituri, astfel ├«nc├ót autorit─â╚Ťile locale s─â poat─â realiza investi╚Ťii ╚Öi s─â direc╚Ťioneze resursele spre nevoile reale ale comunit─â╚Ťilor. Premierul Mihai Tudose promitea pe 23 noiembrie ├«n fa╚Ťa Parlamentului c─â 100% din impozitul pe venit va merge c─âtre autorit─â╚Ťile locale, prin legea bugetului de stat, ceea nu se ├«nt├ómpl─â.

Parlamentarii USR din comisii vor interoga Guvernul cu privire la argumentele ╚Öi calculele aflate ├«n spatele cifrelor propuse ├«n proiectul de buget. Din p─âcate, lipsa de transparen╚Ť─â devenit─â cronic─â face ca mare parte din aloc─ârile bugetare s─â nu fie sus╚Ťinute de expunerea nevoilor reale ╚Öi de num─ârul de beneficiari ai diferitelor programe na╚Ťionale.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *