Călin Popescu-Tăriceanu la întâlnirea cu Frans Timmermans: Abordarea CE de a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România e cea recomandată

Azi l-am primit la Senat pe Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, aflat în vizită de lucru la București. Am abordat în cadrul întâlnirii subiecte precum preluarea Președinției rotative a Consiliului UE de către România, Mecanismul de Cooperare și Verificare, modificarea codurilor penal și de procedură penală, precum și respectarea de către România a valorilor și a raporturilor instituționale caracteristice statului de drept.

Am reiterat, în privința MCV, importanța sprijinului și cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este așteptată pentru a încheia situația curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleași obiective.

În ceea ce privește modificarea codurilor penal și de procedură penală, am subliniat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiției, a fost finalizat și adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Referitor la respectarea de către România a valorilor și a raporturilor instituționale caracteristice statului de drept, i-am precizat prim-vicepreședintelui Timmermans că Parlamentul României acordă o deosebită atenție protejării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor. În acest sens, în baza legitimității date de votul alegătorilor, se urmărește ca instituțiilor garantate prin Constituție și legi să li se asigure o funcționare democratică, în afara oricărei interferențe a instituțiilor de forță sau a serviciilor de intelligence.

Îmi doresc ca dialogul dintre instituțiile statului român și Comisia Europeană să continue, la București și la Bruxelles. Am convingerea că printr-o strânsă coordonare cu Comisia Europeană, autoritățile române vor fi în măsură să îndeplinească cu succes rolul ce le revine la nivel european prin exercitarea președinției Consiliului UE în primul semestru al anului viitor.

Comunicatul cu privire la întrevedere îl puteți accesa: https://goo.gl/U4nXpt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *