Călin Popescu-Tăriceanu, președinte ALDE: ‘PNL este un partid care susține statul paralel și a susținut cu forță acțiunile represive ale statului’

Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat vineri, după evenimentul de lansare a Asociației Mircea Ionescu Quintus, faptul că au fost prezenți foarte mulți oameni politici, dar puțini liberali, pentru că „cei care aparțin PNL evident că nu se mai pot revendica ca fiind liberali, având în vedere că în trecut, nu în trecutul foarte îndepărtat, PNL a decis să treacă în familia Popularilor Europeni”.

„Asociația are drept scop păstrarea vie a memoriei lui Mircea Ionescu Quintus. Astăzi am văzut foarte mulți oameni politici în sală, dar puțini liberali, pentru că cei care aparțin PNL evident că nu se mai pot revendica ca fiind liberali, având în vedere că în trecut, nu în trecutul foarte îndepărtat, după alegerile pentru Parlamentul European, alegerile trecute, PNL a decis să treacă în familia Popularilor Europeni.

Deci, e cam greu din familia Populară Europeană să promovezi valorile liberalismului. Este ca și cum la un meci de fotbal echipa Franței ar avea tricourile Germaniei, de exemplu.

Acest lucru sigur devine și mai pregnant, având în vedere poziționarea PNL-ului din ultimii ani, când s-a dovedit că este un partid care susține sistemul, așa cum unii îl numesc, sau mai bine zis „statul paralel”, și a fost extrem de îngăduitor, ca să nu spun mai mult, a susținut așa cu forță toate acțiunile întreprinse de instituțiile represive ale statului, care în ultimii ani au încălcat grav drepturile și libertățile individuale.

Or, un partid liberal se definește tocmai, în antinteză, ca fiind un partid care susține, care apără drepturile și libertățile individuluui.

Reunificarea liberalilor trebuie să se facă în jurul valorilor fundamentale liberale, care sunt reprezentate de ALDE, aşa încât cei care sunt în PNL şi cred că acestea sunt valorile definitorii ale liberalismului şi ei se cred liberali, sigur, sunt bineveniţi, să vină în ALDE, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă, când o serie de personalităţi din PNL, unii dintre ei chiar parlamentari, s-au alăturat ALDE. Eu continui să cred că sunt în politică nu pentru funcţii, nu pentru avantaje, promovez nişte principii care sunt autentic liberale. Fac acest lucru de aproape 30 de ani şi voi continua să fac atâta vreme cât cred că în România este nevoie de consolidarea democraţiei, a statului de drept şi, mai presus de orice, respectul pentru om, pentru libertatea lui, pentru demnitatea lui”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *