Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE: „Am venit azi la miting să mă întâlnesc cu cei care cred că România trebuie să rămână liberă, democratică și independentă”

Sâmbătă seară, românii nemulțumiți de derapajele și excesele care au avut loc în România ultimilor ani au participat la mitingul împotriva abuzurilor, unde liderii Alianței Liberalilor și Democraților alături de cei ai Partidului Social Democrat au ținut discursuri în fața mulțimii venită din toată țara în Piața Victoriei, din București.
Vă prezentăm mai jos, discursul integral al președintelui ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.
„Dragi români, astăzi este pentru mine o după-amiază foarte frumoasă, este frumoasă pentru că simt că adie vânt de libertate. Sunt mândru de voi și sunt mândru de România. Vreau să vă spun că acum câteva zile, băiatul meu mijlociu, Mihai, m-a întrebat de ce organizăm acest miting și nu am avut prezența de spirit să-i răspund așa cum ar trebui, simplu de tot. Mihai dragă, facem acest miting pentru ca tu când vei fi ca noi să poți să faci miting la fel, pentru libertate.
Am venit azi la miting să mă întâlnesc cu cei care cred că România trebuie să rămână liberă, democratică și independentă, cu cei care cred că România este o țară suverană, că românii merită să trăiască liberi, cu drepturile și libertățile protejate, fără să fie batjocoriți când supără un procuror sau un potentat al zilei.
Am venit azi la miting pentru a striga că judecătorii trebuie lăsați să hotărască liber, fără protocoale și înțelegeri secrete!
Cine vă întreabă de ce sunteți aici, spuneți-le că ați venit pentru că cu toții am greșit crezând că după 1989 ne-am câștigat definitiv dreptul la democrație și libertate!
Spuneți-le că nu v-am îndemnat nici eu, nici Liviu, spuneți-le că nu vă e frică să recunoașteți că democrația nu supraviețuiește singură! Ea trebuie ajutată, trebuie încurajată și trebuie apărată!
Dar astăzi vedem că visul României de libertate încă nu s-a îndeplinit pe deplin. Trăim, din păcate, după cum știți într-o democrație controlată de peste 10 ani și cu precădere după ultimele alegeri prezidențiale din 2014 ne luptăm cu un fenomen care amenință democrația noastră, care amenință libertatea noastră și independența noastră și acesta este statul paralel omniprezent în politică, în economie, în mass – media și în justiție.
Astăzi, constat că, după 1989, speranțele noastre, că democrația s-a instalat definit în România, nu sunt îndeplinite și noi trebuie să continuăm să luptăm până când forța sănătoasă a instituțiilor democratice, legitime, alese de voi, acești cetățeni ai României, vor învinge forțele bolnave, forțele oculte, forțele întunericului care au pus mâna pe această țară.
Trebuie să ne luăm libertatea înapoi!
Vrem democrație adevărată! Iar o democrație adevărată înseamnă o justiție independentă și corectă. O democrație adevărată înseamnă separația puterilor în stat.
O democrație adevărată înseamnă respectarea rezultatului alegerilor libere, respectul pentru drepturile și libertățile individuale și faptul că suntem cu toții egali în fața legii. Nimeni nu este mai presus de lege, dacă vrem să spunem că trăim într-o țară în care prevalează domnia legii!
Dacă aceste lucruri nu sunt respectate, atunci mai este foarte puțin până când ajungem în mod oficial să proclamăm statul paralel, în statul politico-mafiot!
Așadar, stimați cetățeni, vreți să trăiți din nou într-un stat polițienesc, unde unul din trei români sunt supravegheați? Pentru că nu pot coexista și un stat paralel și un stat democratic. Trebuie să luptăm în continuare pentru democrație și statul paralel este cel mai mare dușman al nostru. Iar dacă vom accepta în continuare să finanțăm acest mecanism bolnav, atunci să nu ne mire că nu sunt bani pentru educație și bani pentru sănătate.
Am să vă mai întreb ceva. Sunteți cumva dușmanii României? Sunteți cumva o amenințare pentru România?
Atunci explicați-mi ce a fost în mintea SRI și DNA ca să ne transforme pe toți în ținte și să ne vâneze, în loc să îi vâneze pe adevărații dușmani ai României? Cum se explică faptul că Kovesi a devenit mai importantă decât Constituția, decât dreptul nostru la un proces echitabil și corect, dreptul nostru pentru respectarea libertăților individuale și pentru prezumția de nevinovăție?
Sunt convins că nu veți accepta după 25 de ani să spunem că securitatea cea atât de temută în comunism nu a murit, ci doar s-a tranformat! Ea vrea să fie din nou la putere, mai perfidă și mai periculoasă decât a fost.
Acum evident că nu mai are în spate tancurile sovietice, dar s-a insinuat „pas cu pas”, știm bine sistemul „pas cu pas” ne ascultă telefoanele, ne urmărește și când ne împotrivim face tot ce se poate să ne bage la pușcărie!
După 2008, până în ziua de astăzi, mii de români au căzut nevinovați, victime ale noii securități! Am să vă mai spun ceva. Se spune că democrația este orfană! Ei bine, la noi noua securitate are în schimb, ambii părinți… Ambii părinți îi cunoașteți: unul se numește Traian Băsescu și celălalt Klaus Iohannis. Traian Băsescu a creat noua securitate și Klaus Iohannis o folosește împotriva oponenților politici.
Responsabilii pentru abuzurile din ultimii 10 ani sunt Traian Băsescu și Klaus Iohannis, împreună cu cozile lor de topor, care se numesc Kovesi și Coldea. Sunt convins însă că nu vă veți lăsa intimidați și nu ne vom lăsa intimidați. Vă promit că ascultările telefoanelor vor înceta, intervențiile nelegale în politică și economie vor înceta de asemenea. Și aceasta va fi responsabilitatea instituției supreme a democrației, adică a Parlamentului.
Vreau să vă transmit un mesaj. Eu nu vreau răzbunare și sunt convins că nici dumneavoastră nu vreți răzbunare. De aceea fac un apel către toți cei care sunt „acoperiți”, „acoperiții” din presă, „acoperiții” din justiție, „acoperiții” din politică, din administrație, de peste tot, tuturor le cer curajul să fie parte a schimbării și a reconcilierii în această țară. Iar în ceea ce mă privește, mă angajez să lupt în continuare până când dreptatea, libertatea și demnitatea noastră vor învinge definitiv. Și voi face acest lucru împreună cu colegii mei din ALDE și cu colegii noștri și partenerii noștri de coaliție, Partidul Social Democrat. Vă mulțumesc!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *