Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, la Timișoara: Anumite forțe oculte vor să-și mențină ampriza de putere în statul român

Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a susținut vineri, 30 martie, la Timișoara, o conferință de presă alături de secretarul general al ALDE Daniel Chițoiu, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu și deputații Marian Cucșa și Eusebiu Pistru, președinții filialelor Timiș și Arad ale ALDE.

În cadrul conferinței de presă, președintele ALDE a abordat mai multe subiecte de interes național și local, printre care protocolul SRI – Parchetul General, legile justiției, cooptarea lui Florian Coldea în corpul didactic al Universității de Vest, precum și declarațiile primarului Timișoarei Nicoale Robu cu privire la desecretizarea protocoalelor dintre instituțiile de forță. De asemenea, președintele ALDE a făcut referire și la pregătirea Timișoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

În privința legilor justiției, liderul ALDE a susţinut că s-a dorit o manipulare asupra subiectului din partea anumitor structuri sau „forţe oculte” care vor să-şi menţină puterea şi controlul asupra statului român, la fel ca în anii precedenţi.

„Toate spaimele care au fost inoculate, toate manifestaţiile care s-au desfăşurat, ne punem acum întrebarea «de fapt de ce s-a făcut această manipulare pe legile justiţiei?». Probabil că sunt deranjate anumite zone, anumite structuri, anumite forţe oculte care vor să-şi menţină ampriza de putere asupra statului român pe deciziile cele mai importante, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, când de fapt zonele de putere sau oculte, care încet-încet au ieşit la suprafaţă, erau cele care conduceau România de facto, în dispreţul instituţiilor legitime şi reprezentative. Aici sigur că mă refer în primul rând la Parlament, la Guvern, iar justiţia, putem spune orice despre ea, şi mai ales în zona procuraturii, dar numai de independenţă nu puteam vorbi”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

În ceea ce privește decizia SRI de a desecretiza protocolul semnat cu Parchetul General în 2009, preşedintele ALDE a menționat că românii se vor lămuri în cele din urmă „ce conţin aceste înţelegeri anormale”.

„Slavă Domnului că astăzi se vor desecretiza protocoalele dintre SRI şi Parchet. Probabil că atunci vom vedea în amănunţime ce conţin aceste înţelegeri anormale care au permis serviciilor de informaţii să intre în zona de poliţie judiciară, o interferenţă care este specifică numai perioadei comuniste şi regimurilor comuniste, care, bineînţeles nu respectau independenţa justiţiei. La noi s-a făcut foarte multă tevatură pe independenţa justiţiei. Câtă vreme au funcţionat protocoalele, nimeni n-a spus un cuvinţel. Totul era perfect. Independenţa justiţiei funcţiona. În momentul în care au intrat în discuţie cele trei legi privind organizarea şi funcţionarea justiţiei, legile 303, 304 şi 317, am văzut un cor întreg de critici care încercau să inducă ideea afectării independenţei justiţiei şi afectării luptei împotriva corupţiei”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu a mai subliniat, în cadrul conferinței de presă, că primarul Timișoarei Nicolae Robu, liderul PNL Timiș, în ultimul timp are poziții care numai liberale nu sunt, referindu-se la poziția liderului PNL vizavi de desecretizarea protocoalelor dintre SRI și Parchet.

„Observ că aveți un primar agitat în ultima vreme, care are poziții care numai liberale nu sunt. Domnul Robu poate are anumite temeri ca și colegul său de partid, domnul Orban, de aceea văd că este un fervent susținător al menținerii protocoalelor, lucruri pe care le înțeleg din această perspectivă, această atitudine de a fi tovarăș cu instituțiile represive ale statului. Nu este o atitudine liberală. Domnul Robu poate să se califice cum vrea el, dar numai liberal nu. La PNL a mai rămas numai numele de liberalism”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, în cadrul conferinței, liderul ALDE a făcut referire și la cooptarea de către Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul corpului didactic, a fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea. Rectorul Universității de Vest din Timișoara este deputatul PNL, Marilen Pirtea.

„Mie mi se pare că e regetabil că un membru PNL, rectorul Universității, a ajuns să-l invite pe domnul Coldea să susțină cursuri la Universitate. Stau și mă întreb  care este considerentul după care domnul Coldea a fost invitat. Profesional stau și am semne de întrebare, ce să-i înveţe pe studenţi? Cum funcţionează statul paralel într-un stat de drept”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

„Ar fi fost bine ca persoanele din conducerea universităţii să  reflecteze la această colaborarea şi să nu ofere studenţilor astfel de exemple nefaste. Domnul Coldea a fost eliberat din serviciu, i s-a  propus să plece din serviciu într-o formulă elegantă ca să nu se ajungă la un scandal public şi alții văd că îl premiază pentru această performanță”, a mai afirmat președintele ALDE.

Călin Popescu-Tăriceanu, cu ocazia vizitei la Timișoara, a declarat că este nevoie de susținere de la nivel central pentru orașul de pe Bega în ceea ce privește drumul spre titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

„Când am fost prim-ministru am făcut eforturi pentru ca Sibiul să fie susținut ca și capitală culturală europeană. Infrastructura a fost modernizată, s-a construit aeroportul nou, clădirile au fost renovate, Sibiul a întinerit. Am să pledez în continuare pentru ca proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană să fie unul de succes egal cu cel al Sibiului.  Timișoara este un oraș mult mai mare, poate să fie un punct de atracție, un bun prilej pentru Timișoara, care ani de zile a stagnat. Ar fi un bun prilej ca Timișoara să profite de acest proiect și să se adapteze la evoluția economică. Orașul are o evoluție economică pe care o laud și o admir și trebuie venit din urmă cu dezvoltarea Timișoarei. (…) Trebuie, cred, pentru acest proiect, și o susținere de la bugetul central, bugetul statului, împreună cu efortul care trebuie condus de municipalitate și de consiliul județean”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *