Camera Reprezentantilor vrea sa-l impiedice pe Trump sa atace Iranul: “Asta va lega mainile armatei noastre!”

Camera inferioara a Congresului Statelor Unite a adoptat, vineri, o masura pentru a restrange posibilitatea ca Donald Trump sa atace Iranul, exprimandu-si ingrijorarea ca atitudinea presedintelui republican ar putea declansa un razboi inutil.

Camera Reprezentantilor, controlata de democrati, a aprobat un amendament la un proiect de lege privind apararea, care interzice finantarea operatiunilor militare contra Iranului, cu exceptia cazului cand este vorba despre autoaparare sau a fost aprobata explicit de parlamentari, noteaza AFP.

O initiativa similara a esuat insa in Senat, camera aflata in mainile republicanilor.

Cele doua camere urmeaza sa negocieze pentru a ajunge la o varianta a proiectului de lege asupra careia sa fie de acord.

Reprezentantul democrat Ro Khanna, aflat la originea amendamentului, a subliniat ca o astfel de masura ar demonstra ca Statele Unite s-au saturat de razboaie.

“In realitate, ce va impiedica aceasta va fi tocmai ce presedintele a promis poporului american ca nu va face – sa angajeze un alt razboi fara sfarsit si costisitor in Orientul Mijlociu”, a declarat el in plenul camerei.

Donald Trump, care in 2018 a retras Statele Unite din acordul asupra programului nuclear iranian incheiat la Viena in 2015 si ulterior a restabilit sanctiuni severe, a autorizat in iunie o lovitura contra Iranului dupa distrugerea in zbor a unei drone americane, dar a anulat-o in ultimul moment.

Presedintele a explicat ca el a considerat ca avea dreptul sa atace Iranul.

Administratiile americane au utilizat o autorizatie data de Congres dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 pentru a justifica operatiuni din lumea intreaga.

Michael McCaul, cel mai inalt responsabil republican din cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor, a calificat amendamentul ca fiind “iresponsabil”, pentru ca, in opinia sa, actiunea armatei nu ar trebui sa fie legata de un proces legislativ potential prelungit.

“Asta va lega mainile armatei noastre intr-o perioada periculoasa. Avem nevoie ca Iranul si aliatii sai teroristi sa se gandeasca de doua ori inainte de a-i ataca pe americani, pe prietenii si interesele noastre”, a adaugat el.

Cu toate acestea, 27 de parlamentari republicani, precum si fostul republican devenit independent, Justin Amash, au votat alaturi de majoritatea zdrobitoare a democratilor pentru a sustine amendamentul in cauza.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *