Carmen Dan: Prioritatea pentru sezonul rece – gestionarea corespunzătoare a situațiilor de urgență și a celor medicale

Prioritatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru sezonul rece este gestionarea corespunzătoare a situațiilor de urgență și a celor medicale, a declarat vineri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la o videoconferință cu prefecții.

db8f3633-feb8-4e63-8640-bcc4d1eb115d

Ea a menționat că, în prezent, în jur de 1.000 de ambulanțe și opt aeronave SMURD sunt puse zilnic, la nivel național, la dispoziția celor în nevoie, acestora urmând să li se adauge în curând alte peste 2.700 de ambulanțe.

“La nivelul întregii țări, avem pregătite 36 de șenilate și, la nevoie, în baza parteneriatului încheiat între Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, numărul acestora poate fi suplimentat cu încă șapte. În curând, parcul auto pe zona de ambulanțe se va înnoi (…) cu aproximativ 2.200 de ambulanțe, care vor fi destinate serviciilor publice din ambulanță, și aproximativ 500 de ambulanțe care vor deservi SMURD”, a precizat Dan, în cadrul ședinței cu prefecții și reprezentanții celorlalte autorități cu responsabilități în gestionarea situațiilor provocate de efectele sezonului rece.

Ministrul de Interne a solicitat direcțiilor de sănătate publică de la nivel județean să-și actualizeze listele cu persoanele care necesită dializă și cu femeile însărcinate.

“Pentru acest lucru trebuie să fim pregătiți și să avem capacitate de mobilizare rapidă, să putem aloca resurse ori de câte ori este nevoie, astfel încât să putem reacționa prompt ori de câte ori cetățenii au nevoie. Mai solicit autorităților locale să se îngrijească ca acele spații cu destinație de adăpost să fie corespunzătoare și dotate cu tot ce trebuie pentru a putea fi folosite dacă se impune”, a punctat Dan.

Totodată, ministrul le-a cerut prefecților să întocmească situații despre stocurile de materiale antiderapante și contractele pentru deszăpezire și utilaje pentru sezonul de iarnă 2017 — 2018 și a atenționat nu că vor fi acceptate scuze pentru pregătirea necorespunzătoare.

“Până la intrarea în funcțiune a sistemului RO-alert, adresez rugămintea către autoritățile locale să transmită și să acorde maximă atenție avertizărilor meteo și să folosească de asemenea toate mijloacele de a transmite către populație mesajele care vin de la Autoritatea Națională de Meteorologie. Fac un apel și către autoritățile locale care nu au reușit să-și constituie până acum depozitele pentru materialul antiderapant și să încheie contracte de deszăpezire pentru a rezolva această problemă. Vorbim de siguranța oamenilor. Consider că nimeni nu va putea spune că este luat prin surprindere de fenomenele meteo pe care le prognozăm în această iarnă și nici că nu am avut la dispoziție timp suficient pentru a ne pregăti”, a precizat Dan.

Ministrul de Interne i-a cerut, de asemenea, șefului Poliției Române să ia măsuri de restricționare temporară, atunci când se impune, a sectoarelor de drum care pot pune în pericol participanții la trafic.

AGERPRES/(A — autor: Sorin Peneș, editor: Claudia Stănescu)

Sursa Agerpres | Social
https://www.agerpres.ro/social/2017/10/20/carmen-dan-prioritatea-pentru-sezonul-rece-gestionarea-corespunzatoare-a-situatiilor-de-urgenta-si-a-celor-medicale-14-02-55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *