Cărţi funciare gratuite pentru toţi locuitorii comunei Oboga

După Vişina Nouă, Vişina şi Vădastra, localităţi cadastrate în totalitate din fonduri guvernamentale, de vineri şi Oboga va avea cărţi funciare pentru toate terenurile şi clădirile din comună. Documentele de proprietate vor fi înmânate cetăţenilor în cadrul unei întâlniri organizate de primăria din localitate. În total 4.430 de cărţi funciare au fost efectuate în Oboga, din ianuarie 2017, de când a demarat proiectul, şi până acum. Edilul comunei, Tudor Matei, a explicat ce presupun aceste lucrări de cadastru, fără costuri pentru cetăţeni. „S-a făcut un contract cu o firmă specializată, apoi ei s-au deplasat în comună, s-a mers la fiecare gospodărie, s-au efectuat măsurătorile, apoi fiecare om a venit la primărie cu actele de proprietate: titlu, hotărâre, contract de donaţie sau act notarial”, a declarat Tudor Matei, primarul comunei Oboga.

Beneficii pentru toţi

Acest demers de înregistrare sistematică a tuturor imobilelor este benefic atât pentru autorităţile locale, care vor scăpa de vechile registre şi suprapunerile de suprafeţe, cât şi pentru cetăţeni. „Acum e foarte bine pentru cetăţeni că se clarifică situaţia la fiecare, la suprafeţele pe care le au în proprietate. Ar fi bine ca autorităţile judeţene să îi sprijine pe primari să acceseze aceste fonduri”, a mai spus edilul din Oboga.
Până acum s-au mai cadastrat în totalitate localităţile Valea Mare, Iancu Jianu, Brebeni, în cadrul unui proiect pilot, apoi Vişina Nouă, Vişina şi Vădastra, în cadrul Programului Naţional de Cadastru. Urmează Milcovul, cu contract în derulare, pentru toată suprafaţa comunei. În afară de acestea, se cadastrează, în majoritatea localităţilor, sectoare din extravilan, iar reprezentanţii Oficiului Judeţean de Cadastru şi Carte Funciară Olt estimează că până în 2020, 70% din întreaga suprafaţă a judeţului va avea cărţi funciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *