Cazul Skripal: Lavrov acuza Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice ca a manipulat rezultatele anchetei

Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a manipulat rezultatele anchetei sale privind otravirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal pentru a acuza Rusia, a afirmat sambata seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov.

Potrivit lui Lavrov, care a precizat ca Rusia a primit aceste informatii in mod confidential, laboratorul elvetian din Spiez, specializat in amenintari chimice, a trimis catre OIAC rezultatele analizei sale asupra unor esantioane prelevate de la Salisbury (sudul Angliei), unde Serghei Skripal si fiica acestuia, Iulia, au fost otraviti, transmite AFP.

“Substanta BZ a fost descoperita in toate esantioanele. BZ este un agent neurotoxic (…), aceasta substanta era in serviciu in Marea Britanie, in Statele Unite si in alte tari ale NATO. Ea nu a fost folosita niciodata in URSS sau in Rusia”, a declarat seful diplomatiei de la Moscova.

“BZ nu a fost mentionata in raportul OIAC. Ne intrebam de ce aceasta informatie, care reflecta concluziile specialistilor laboratorului din Spiez, a fost omisa din acest document”, a continuat ministrul rus.

“Si daca OIAC infirma colaborarea sa cu laboratorul din Spiez, va fi interesant sa le ascultam explicatiile”, a mai spus Lavrov.

OIAC a anuntat joi ca analizele de laborator “confirma descoperirile Marii Britanii in ce priveste identitatea agentului chimic toxic utilizat la Salisbury” pentru otravirea celor doi Skripal.

Substanta chimica este de o “mare puritate”, a precizat organizatia, fara a stabili totusi responsabilitati in acest caz, in care Londra acuza Moscova si in care aceasta din urma isi sustine nevinovatia.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *