CCR: Comisia din Parlament creata sa-l ancheteze pe seful SPP este neconstitutionala

Curtea Constitutionala a decis marti ca nu este constitutionala constituirea Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea activitatii directorului Serviciului de Protectie si Paza (SPP), Lucian Pahontu.

Astfel, comisia trebuie desfiintata, dupa ce CCR isi va motiva decizia, potrivit televiziunilor de stiri.

Cine si de ce a vrut infiintarea comisiei

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a aporbat in 20 februarie, cu 225 de voturi “pentru” si 106 voturi “impotriva”, infiintarea Comisiei parlamentare de anchetare a activitatii Serviciului de Protectie si Paza.

In 22 februarie, PNL a atacat la CCR hotararea privind infiintarea acestei comisii, motivand ca obiectivele anchetei intra in competenta CSAT si a presedintelui Romaniei.

In sesizarea depusa la CCR, PNL a sustinut ca “pentru a respecta rolul constitutional al comisiilor de ancheta, asa cum a fost decelat in jurisprudenta Curtii Constitutionale, hotararea de constituire a comisiei de ancheta ar trebui sa aiba ca obiectiv verificarea unor situatii de fapt, aspecte sau fenomene sociale relevante generate de activitatea unei institutii sau a unor institutii, in niciun caz sa vizeze o persoana”.

PNL afirma ca din 1990 si pana in prezent au fost constituite 14 de comisii parlamentare de ancheta, dar niciuna nu a avut ca scop verificarea unei anumite persoane, ci au vizat activitati ale unor autoritati sau institutii publice, clarificarea unor fapte/imprejurari.

“Ambiguitatea sintagmei implicarea in influentarea unor decizii politice sau implicarea in plan politic sunt extrem de vagi, de natura sa afecteze activitatea comisiei de ancheta si a membrilor acestora, care nu vor putea sa isi ordoneze actiunile de control pe baza unor obiective clare si precise”, afirma PNL in sesizarea de neconstitusionalitate depusa la CCR.

Presedintele Klaus Iohannis declara ca infiintarea Comisiei parlamentare de ancheta privind Serviciul de Protectie si Paza (SPP) i se pare “o aflare in treaba politicianista”, spunand ca opinia sa despre SPP este “extrem de clara – incepand de la director si pana la ultimul angajat este un corp de profesionisti care fac o munca foarte buna si foarte grea”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea ca se ajunsese la o stare de tensiune intre Guvernul Mihai Tudose si PSD si chiar coalitie, care nu putea duce la nimic bun. Dragnea a spus ca, institutional, orice premier trebuie sa aiba contacte cu SRI, cu SIE si cu SPP, insa seful SPP, Lucian Pahontu, a fost implicat mai mult decat era cazul in Guvern.

El a lansat si ulterior noi atacuri la adresa sefului Serviciului de Protectie si Paza, Lucian Pahontu, spunand ca acesta avea o practica foarte nociva – isi folosea angajatii pentru a culege informatii, apoi mergea la Parchete sau la instante si transmitea anumite mesaje. La randul sau, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a cerut ca SPP sa fie trecut prin lege in subordinea Ministerului de Interne.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *