CCR discută în 8 noiembrie sesizarea privind modificările la Legea finanțării partidelor politice

Curtea Constituțională a României discută în 8 noiembrie sesizarea deputaților PNL, USR și PMP referitoare la actul normativ de modificare și completare a Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

6a55e5d5-8825-4d87-bbc0-6c7a9c2c5ff7

La începutul lunii octombrie, Camera Deputaților a adoptat, cu 176 voturi “pentru”, 96 “împotrivă” și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice, care include mai multe amendamente propuse de PSD, printre care și abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor pentru campania electorală. De asemenea, s-a decis și stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice.

Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut, stipulează textul adoptat de deputați. Partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial, până la 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizații, ale întregului partid, obținute în anul fiscal precedent, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară, mai prevede textul adoptat.

Modificările prevăd și depunerea unui raport sintetic, în locul unuia detaliat, anual, până la 30 aprilie, dar și modificarea amenzilor pentru cazurile în care donațiile depășesc pragul prevăzut de lege.

Deputații PNL și USR au criticat modificările și au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională actul normativ prin care se aduc modificări Legii 334/2006.

“Am decis să contestăm la Curtea Constituțională această lege. Ne-am apucat deja de redactarea obiecției de neconstituționalitate. Vom invita toate partidele politice să se alăture demersului nostru, pentru că așa cum a fost modificată Legea finanțării partidelor politice este foarte grav, ne întoarcem în timp, în perioada anului 2006 când finanțările se făceau discreționar, se aduceau genți cu bani la partid fără niciun control. (…) Inițiatorii, e vorba de opt deputați și senatori aparținând minorităților naționale, au încercat doar eliminarea unui alineat dintr-un articol al legii. Senatul a respins această propunere dar în camera decizională, Camera Deputaților, deputații PSD au venit cu 99 de amendamente prin care s-a deturnat total legea de la ceea ce își propusese inițial. Modificările sunt de substanță, procedura este una interzisă de Constituție și vom ataca la CCR”, anunța deputatul USR, Stelian Ion.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Cristina Tatu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/18/ccr-discuta-in-8-noiembrie-sesizarea-privind-modificarile-la-legea-finantarii-partidelor-politice-16-24-35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *