CCR: Excluderea posibilității atacării cu recurs în casație a soluțiilor pronunțate ca urmare a recunoașterii învinuirii – neconstituțională

Excluderea posibilității atacării cu recurs în casație a soluțiilor pronunțate ca urmare a aplicării procedurii privind recunoașterea învinuirii este neconstituțională, a decis, marți, Curtea Constituțională a României.

3eda51d7-8315-41cb-96fc-12da8fbbbbc0

Potrivit unui comunicat al CCR, transmis AGERPRES, plenul Curții a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 434 alin. (2) lit. f) din Codul de procedură penală, care prevede că “nu pot fi atacate cu recurs în casație: (…) f) soluțiile pronunțate ca urmare a aplicării procedurii privind recunoașterea învinuirii”.

În urma deliberărilor, plenul CCR a admis excepția de neconstituționalitate cu majoritate de voturi și a constatat că dispozițiile articolului respectiv sunt neconstituționale.

“În argumentarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a constatat că dispozițiile (…) care exclud posibilitatea atacării cu recurs în casație a soluțiilor pronunțate ca urmare a aplicării procedurii privind recunoașterea învinuirii, încalcă prevederile constituționale ale art. 16 referitor la egalitatea în drepturi, ale art. 21 privind accesul liber la justiție și dreptul la un proces echitabil, precum și ale art. 131 referitor la rolul Ministerului Public, întrucât, pe de o parte, creează pentru părți o vădită inegalitate de tratament prin împiedicarea accesului la justiție în situația soluționării apelului prin pronunțarea unei hotărâri definitive nelegale în procedura privind recunoașterea învinuirii, iar, pe de altă parte, lipsesc procurorul de pârghiile necesare exercitării rolului său specific în cadrul procesului penal”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, în cazul în care sunt încălcate normele de procedură penală sau de drept penal substanțial, avute în vedere de dispozițiile art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală la reglementarea cazurilor de casare, trebuie să se asigure atât părții interesate, cât și procurorului, posibilitatea de a cere și obține restabilirea legalității, prin casarea hotărârii definitive nelegale pronunțate în cadrul procedurii privind recunoașterea învinuirii.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și va fi comunicată Parlamentului, Guvernului și instanței de judecată care a formulat sesizarea, respectiv Înaltei Curți de Casație și Justiție — Secția penală.

Plenul CCR a respins totodată ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.439 alin.(41) teza a doua, în redactarea anterioară modificării prin OUG 70/2016 pentru modificarea și completarea Codului de procedură penală și a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Textul de lege în cauză prevede că “în cazul în care cererea de recurs în casație (…) este formulată împotriva unei hotărâri prevăzute la art. 434 alin. (2), președintele instanței sau judecătorul delegat de către acesta restituie părții, pe cale administrativă, cererea de recurs în casație”.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Mihai Simionescu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/17/ccr-excluderea-posibilitatii-atacarii-cu-recurs-in-casatie-a-solutiilor-pronuntate-ca-urmare-a-recunoasterii-invinuirii-neconstitutionala-18-16-28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *