CCR: Încetarea detașării înainte de termen – doar la cererea magistratului sau a instituției unde este detașat

Încetarea detașării judecătorilor și procurorilor înainte de termen trebuie să se facă doar la cererea magistratului sau a instituției unde este detașat, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat că textul de lege care reglementează detașările este neconstituțional.

339c6a1b-2d0b-40b9-8122-a5ef78f8a8ca

Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 58 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost ridicată de Oana Schmidt-Hăineală într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție — Secția de contencios administrativ și fiscal.

“Curtea reține că detașarea magistraților constă în schimbarea temporară a locului de muncă și reprezintă, astfel, o modificare a raportului de muncă al acestora, trebuind a fi făcută cu acordul judecătorului sau procurorului. În mod simetric, încetarea detașării înainte de expirarea duratei pentru care a fost dispusă trebuie să aibă loc la cererea judecătorului sau procurorului ori la cererea instituției la care este detașat”, se arată în motivare.

Conform aceleiași surse, CCR a constatat că elementele esențiale referitoare la raporturile de muncă ale magistraților trebuie reglementate prin lege, nu printr-un act cu forță inferioară acesteia, deci atât condițiile detașării, cât și condițiile încetării acesteia trebuie prevăzute expres în statutul judecătorilor și procurorilor.

“Referitor la critica autoarei excepției de neconstituționalitate privind lipsa de previzibilitate a textului de lege criticat, Curtea reține că, potrivit jurisprudenței sale, (…) una dintre cerințele principiului respectării legilor vizează calitatea actelor normative. (…) Curtea reține că textul de lege criticat — care reglementează condițiile detașării magistraților, printre care acordul scris al judecătorului sau procurorului — nu prevede, în mod simetric, și condițiile încetării detașării anterior duratei pentru care s-a dispus. (…) Așadar, lipsa unui text expres (…) care să prevadă condițiile încetării detașării anterior duratei pentru care s-a dispus conduce la imprevizibilitatea textului de lege criticat și, astfel, la încălcarea art.1 alin. (5) din Constituție, deoarece, de la caz la caz, în mod arbitrar, se poate decide cu privire la cariera magistratului și anume la încetarea detașării judecătorului sau procurorului anterior duratei pentru care s-a dispus, în unele cazuri pe baza cererii judecătorului sau procurorului, iar în alte cazuri fără a exista o astfel de cerere”, se mai menționează în motivare.

CCR a decis, pe 21 septembrie, că textul de lege care reglementează detașarea judecătorilor și procurorilor este neconstituțional, întrucât nu precizează și condițiile încetării acesteia.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/20/ccr-incetarea-detasarii-inainte-de-termen-doar-la-cererea-magistratului-sau-a-institutiei-unde-este-detasat-13-55-40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *