CCR recidivează. Îi dă din nou ordine lui Iohannis. Preşedintele, obligat să revoce miniştrii

Curtea Constituţională (CCR) a dat câştig de cauză premierului Dăncilă şi a constatat, miercuri, cu o majoritate de 8 voturi ”pentru” şi 1 vot ”împotrivă”, existenţa unui conflict juridic între Guvern şi preşedintele României generat de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta remanierea guvernamentală propusă de prim-ministru, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Potrivit deciziei, ”Curtea constată existenţa conflictului generat de refuzul preşedintelui de a emite decretele de revocare a doi miniştri sau de a emite decretele de vacantare a funcţiilor de ministru ca urmare a demisiilor”, au explicat sursele citate.

Mai mult, la fel cum a procedat şi când a fost vorba de revocarea şefei DNA cerută Tudorel Toader, CCR a decis că preşedintele urmează să emită de îndată decretele de vacantare şi urmează să răspundă de îndată în scris propunerilor de numire, să explice de ce refuză numirea Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Mircea Drăghici în Guvern.

Singurul judecător constituţional care s-a opus deciziei de constatare a conflictului dintre Guvern şi preşedinte a fost Livia Stanciu, fosta preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arată sursa citată.

Surse din cadrul CCR au explicat pentru g4media.ro că preşedintele nu este obligat prin decizia Curţii să accepte propunerile de miniştri făcute de Viorica Dăncilă, ci doar să motiveze de ce refuză.

Reamintim că pe 7 decembrie Guvernul a sesizat Curtea Constituţională pentru faptul că preşedintele Klaus Iohannis încă nu a validat propunerile de miniştri pentru Transporturi şi Dezvoltare Regională, anunţa vineri, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă.

“Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis, prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante. Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă. Cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet.

Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea astăzi am sesizat Curtea Constituţională pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar aşa cum am spus anterior, interesul României, interesul românilor este mai presus de un joc politic sau de o campanie electorală.

Guvernul va continua pregătirile în termenele stabilite cu aceeaşi seriozitate şi cu acelaşi profesionalism. Împreună cu membrii Guvernului vom continua discuţiile legate de preluare preşedinţiei dar şi de exercitarea acesteia, iar pe data de 12 voi prezenta în Parlament forma finală a programului preşedinţiei rotative, pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019“, a declarat Dăncilă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

continuare… .

Sursa | Epoch Times Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *