Ce risti in Elvetia pentru depasirea vitezei

Elvetienii sunt oameni disciplinati. Traverseaza numai “pe zebra”, nu arunca deseuri, ci le pun sortate in recipienti, se comporta civilizat si, mai ales, nu depasesc viteza legala.

Da, nu este o gluma. Daca depasesti viteza, se uita politistul la tine mai rau ca la un nebun, ca la un extraterestru. Si, bineinteles, tragi consecintele. Despre asemenea consecinte ne vorbeste recent revista germana Stern, care a aflat ce i s-a intamplat unui strain care s-a pomenit duminica trecuta conducand cu 215 km/ora, pe o sosea unde viteza admisa era 120 km/ora.

N-ati ghicit, vitezomanul nu era roman. Culmea, era neamt. Germanul, in varsta de 59 de ani, trecea linistit dar in mare viteza prin cantonul Aargau, cand langa satul Spreitenbach l-a oprit politistul.

Pana aici, nimic deosebit. Asta se intampla si la noi, te opreste politistul, iti suspenda carnetul, iti aplica amenda si iti ia punctele. Asa a crezut si germanul.

Politia i-a confiscat insa masina si l-a dus direct la procurorul cantonului, care scuzandu-se pentru vestea proasta pe care trebuie sa i-o comunice, l-a informat ca “eu sunt obligat prin lege sa cer o pedeapsa cu inchisoare intre unu si patru ani”. Hotararea o ia judecatorul.

De un an si jumatate, a intrat in vigoare pe drumurile elvetiene pachetul de legi intitulat “Via Sicura”, sub incidenta caruia cad toti vitezomanii care depasesc limita de viteza peste un anumit nivel, pentru ca una este atunci cand ai apasat ceva mai mult pe acceleratie si alta e cand viteza admisa este 120, dar tu circuli cu 215.

Ca urmare, turistul din Germania a ramas fara masina, confiscata in folosul statului, a platit o amenda de cateva mii de franci elvetieni, iar acum asteapta citatia, ca sa mearga la proces (cu autobuzul, fireste) si sa afle ce pedeapsa primeste, intre 1 si 4 ani.

Sursa 
http://www.ziare.com/auto/viteza/ce-risti-in-elvetia-pentru-depasirea-vitezei-1314924

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *