Ce s-a întâmplat cu una dintre primele femei pilot din Afganistan. Triumful ei a fost uitat

Niloofar Rahmani, de 28 de ani, a fost una dintre primele prezenţe feminine în rândul piloţilor Forţelor Aeriene din Afganistan, fiind declarată simbol al mişcării feministe internaţionale şi onorată de Michelle Obama, potrivit MEDIAFAX.

Tânăra a devenit faimoasă în 2013, când a devenit prima femeie care a pilotat un avion cu aripi fixe în Forţa Aeriană din Afganistan. Fotografiile cu tânăra s-au viralizat în întreaga lume, atrăgând felicitări şi comentarii pozitive.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu trecerea anilor, triumful ei a fost însă dat uitării. Rahmani a fost acuzată ca dezertor şi I s-a reproşat comportamentul „inadecvat pentru o femeie afgană”. Atât ea, cât şi membrii familiei au primit ameninţări cu moartea din partea străinilor anonimi, dar şi de la rude îndepărtate. Pe măsură ce popularitatea femeii creştea, ameninţările deveneau tot mai numeroase.

Rahmani a fost nevoită să părăsească ţara şi să abandoneze locuinţa din Kabul unde membrii familiei s-au născut şi au murit de generaţii întregi. Rudele ei nu şi-au mai găsit locuri de muncă, iar tânăra a ajuns să nu poată ieşi din casă decât cu chipul acoperit.

Tânăra nu şi-a propus  să ajungă o eroină a femeilor de pretutindeni, dar povestea ei nu putea decât să inspire, în contextul situaţiei drepturilor femeilor din Afganistan. Când armata americană a invadat ţara şi a eliminat controlul talibanilor în 2001, femeile din Afganistan au sperat că drepturile dobândite vor marca un nou început al vieţii lor. Din păcate, schimbările au venit cu preţul dispreţului public, acestea trăind într-o continua stare de teroare.

Ajunsă în Tampa, Florida, de când Statele Unite i-au acordat azil în 2018, Rahmani trăieşte iluzia siguranţei, deşi are interdicţia de a se ridica de la sol. Lucrează acum ca translator, cunoscând trei limbi: varietăţile farsi şi dari ale limbii persane, dar şi engleză. Visează în continuare să zboare, de data aceasta pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite. Pentru aceasta, ar trebui să obţină cetăţenie americană, proces care poate dura foarte mult timp.

„Simt că în viața mea se întrevede un nou început”, a spus ea. „Nu vreau să mor pierzându-mi visul.”

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Digi24/Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *