Ceaiul de iasomie, răsfăț pentru simțuri

Știai că ceaiul de iasomie este extrem de popular în China și că este băut aproape la orice masă? Chinezii apreciază ceaiul de iasomie datorită gustului plăcut, aromei relaxante, dar și beneficiilor asupra sănătății.

Este combinat de multe ori cu ceaiul verde, pentru a-și potența reciproc efectele benefice. Iasomia este populară și în țările arabe, unde este folosită în parfumuri, produse cosmetice și pentru decorarea casei.

Efectele benefice ale iasomiei

Numită de perși „yasmin”, adică „dar al lui Dumnezeu”, iasomia a fost folosită de-a lungul secolelor pentru parfumarea naturală a pielii și pentru efectele sale afrodoziace. Femeile o adăugau în băi și își aplicau pe corp ulei de iasomie. Ambele efecte sunt apreciate și astăzi, iasomia fiind unul dintre ingredientele esențiale folosite de parfumierii din întreaga lume și o plantă regăsită frecvent pe lista de ingrediente a produselor cosmetice.

Un alt efect apreciat al iasomiei este cel sedativ. Datorită aromei plăcute dar și a uleiurilor volatile din compoziție, iasomia calmează, relaxează, reduce stresul și oboseala, și poate trata insomniile. Cu toate acestea, are și un conținut moderat de cofeină, prin urmare consumarea ceaiului de iasomie seara după ora 18, poate avea exact efectul contrar și să ne împiedice să adormim.

Iasomia a fost folosită de medici și pentru calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă, de agitație și de surescitare. Femeile bogate din secolul 19 o foloseau sub formă de uleiuri volatile, pentru a calma anxietatea, stările depresive și emoția excesivă.

Ceaiul de iasomie are și câteva beneficii pentru sănătate, legate de îmbunătățirea funcțiilor organismului. Scade colesterolul și reglează tranzitul intestinal, calmând simptomele neplăcute ale indigestiei. Mulți specialiști susțin că antioxidanții din ceaiul de iasomie ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism, dacă este consumat regulat.

Datorită efectului calmant și antiinflamator, poate calma durerile de cap, durerile articulare, reumatismul, oboseala și febra musculară, contracțiile musculare și spasmele și poate trata într-o anumită măsură migrenele.

Ceaiul de iasomie are și restricții

Ceaiul de iasomie nu este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor cu afecțiuni cardiace, din cauza conținutului de cofeină. Pacienții cu hiperaciditate gastrică sau ulcer ar trebui de asemenea să evite acest ceai. În plus, indiferent dacă suferi de boli cronice sau nu, supradozele pot avea efecte adverse mai mult sau mai puțin grave, ca dureri abdominale, vărsături, somnolență, disfuncții renale.
 

continuare… .

DOC.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *