Cehia: Președintele Zeman pregătit să-l mandateze pe miliardarul Babis cu formarea guvernului

Președintele ceh Milos Zeman a confirmat – duminică – că îl va mandata în curând pe miliardarul Andrej Babis, a cărui mișcare ANO a câștigat alegerile legislative, să formeze noul guvern, informează AFP.

bd7c8f15-275d-4ea2-8ba0-20ca50a5304c

“Eu îmi respect promisiunea și această promisiune era că îl voi numi pe învingătorul alegerilor în postul de premier”, a declarat șeful statului într-un interviu difuzat pe site-ului ziarului popular Blesk.

ANO (“Da” în limba cehă), care și-a desfășurat campania sub angajamentul de luptă împotriva corupției, a primirii migranților și a zonei euro, a obținut 29,7% din voturi, adică 78 de locuri dintr-un total de 200 câte are Camera inferioară, potrivit rezultatelor oficiale publicate sâmbătă seara.

Conform președintelui Zeman, singurul lucru care l-ar putea face să revină asupra deciziei sale ar fi ca Babis însuși să renunțe la această misiune.

Mai multe partide, între care social-democrații CSSD și creștin-democrații KDU-CSL, membri ai fostei coaliții cu ANO înaintea alegerilor, s-au declarat dispuse să intre într-o nouă coaliție cu ANO, însă doar cu condiția ca șeful controversat al acesteia să rămână în afara guvernului.

“Nu pot exclude o astfel de decizie a lui Andrej Babis, dar voi fi ultimul să-l sfătuiască să o ia”, a afirmat președintele Zeman, potrivit căruia ar fi vorba despre o “mare eroare”.

Zeman a mai indicat că va avea o discuție luni cu Babis, care ar fi — potrivit lui — “un pragmatic și un populist”.

Babis însuși nu a dat sâmbătă vreo indicație cu cine intenționează să formeze o coaliție și guvernul, declarând că el propusese negocieri tuturor partidelor intrate în parlament și că “așteaptă reacții” din partea acestora.

Operațiunea se anunță delicată într-o cameră fragmentată între nouă partide, dintre care unele au anunțat deja că nu vor negocia cu Babis.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/22/cehia-presedintele-zeman-pregatit-sa-l-mandateze-pe-miliardarul-babis-cu-formarea-guvernului-18-41-51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *