Cele mai importante amendamente USR la Legea bugetului pentru 2018

Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia a depus peste 270 de amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Amendamentele privesc ├«n principal domeniile Educa╚Ťie, S─ân─âtate, Transporturi, Protec╚Ťia mediului ╚Öi Finan╚Ťe.

Transport

USR atrage aten╚Ťia c─â s-au alocat insuficien╚Ťi bani pentru proiectele majore de autostr─âzi ╚Öi c─âi ferate: autostrada Bucure╚Öti-Ploie╚Öti ÔÇô un sfert din necesar, autostr─âzile Sebe╚Ö-Turda ╚Öi Lugoj-Deva ÔÇô jum─âtate din necesarul pe 2018, lucr─ârile de cale ferat─â de pe coridorul european ├«ntre Sighi╚Öoara ╚Öi Arad ÔÇô jum─âtate din necesar. ├Än aceste condi╚Ťii, constructorii vor ├«ncetini ritmul pentru a lucra numai de banii aloca╚Ťi ceea ce ├«nseamn─â: am├ónarea termenelor de terminare, desp─âgubiri de plat─â pentru statul rom├ón, pierderi economice.

De asemenea, pentru al doilea an consecutiv este subfinan╚Ťat─â major ├«ntre╚Ťinerea infrastructurii rutiere ÔÇô fiind la jum─âtate suma alocat─â fa╚Ť─â de 2016. La fel ╚Öi ├«ntre╚Ťinerea re╚Ťelei feroviare ÔÇô alocarea este la 75% din necesarul pentru ducerea la bun sf├ór╚Öit a contractelor ├«n curs pentru 2018.

USR a depus mai multe amendamente pentru a ob╚Ťine aloc─âri mai mari pentru proiectele majore de infrastructur─â (autostrada Bucure╚Öti-Bra╚Öov, autostrada Lugoj-Deva, autostrada Sebe╚Ö-Turda), dar ╚Öi pentru suplimentarea cu c├óte 200.000 de lei a fondurilor alocate ├«ntre╚Ťinerii infrastructurii rutiere ╚Öi respectiv infrastructurii feroviare.

Educa╚Ťie

Pentru al ╚Öaptelea an consecutiv, bugetul educa╚Ťiei nu reprezint─â o prioritate pentru actuala coali╚Ťie de guvernare, cele 6 puncte procentuale alocate din PIB pentru sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt r─âm├ón├ónd un obiectiv ne├«ndeplinit. Astfel USR consider─â c─â aloc─ârile bugetare direc╚Ťionate c─âtre domeniul educa╚Ťiei nu sunt demne de un stat european, subfinan╚Ťarea acestuia men╚Ťin├óndu-se ╚Öi ├«n 2018. ├Än mod paradoxal, cu toate c─â bugetul Ministerului Educa╚Ťiei Na╚Ťionale a crescut fa╚Ť─â de 2017, aloc─ârile bugetare suplimentare reprezint─â doar ├«ndreptarea inechit─â╚Ťilor salariale cauzate de decizii politice ╚Öi nicidecum o investi╚Ťie sustenabil─â ├«n cre╚Öterea calit─â╚Ťii actului educa╚Ťional.

├Än aceast─â situa╚Ťie, Uniunea Salva╚Ťi Rom├ónia a depus o serie de amendamente menite s─â sus╚Ťin─â adev─âratele priorit─â╚Ťi din educa╚Ťie; finan╚Ťarea optim─â a combaterii abandonului ╚Öcolar, dezvoltarea infrastructurii educa╚Ťionale, sus╚Ťinerea cadrelor didactice ╚Öi a consilierilor psihopedagogi din ╚Öcoli.

├Än ceea ce prive╚Öte combaterea abandonului ╚Öcolar, USR a amendat Legea bugetului de stat pentru anul 2018, consider├ónd oportun─â alocarea resurselor financiare necesare pentru sus╚Ťinerea ┬áprogramului ,,╚ścoal─â dup─â ╚Öcoal─âÔÇŁ. Totodat─â, amendamentele USR s-au axat ╚Öi pe ├«mbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii ╚Öcolare prin investi╚Ťia ├«n s─âli de sport, reabilit─âri ale unit─â╚Ťilor ╚Öcolare ╚Öi dot─âri ale ┬ápatrimoniului acestora. ├Än acela╚Öi timp, amendamentele au vizat ╚Öi solu╚Ťionarea problemelor reprezentate de lipsa finan╚Ť─ârii programelor de perfec╚Ťionare a cadrelor didactice din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul liceal, precum ╚Öi suplimentarea num─ârului de consilieri psihopedagogici care activeaz─â ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt preuniversitare.

S─ân─âtate

PSD a pus cruce bugetului de investi╚Ťii dedicat spitalelor. De╚Öi 30% dintre spitalele din Rom├ónia au nevoie de repara╚Ťii capitale sau de consolid─âri, PSD a alocat o sum─â derizorie pentru reabilitarea lor: 1200 mii lei.

Tot la┬ácapitolul finan╚Ťarea investi╚Ťiilor la spitale, putem observa acela╚Öi dezinteres pentru dotarea spitalelor cu aparatur─â medical─â, suma prev─âzut─â fiind de numai 500 mii lei. Spre compara╚Ťie, ├«n anul 2016 banii pentru repara╚Ťii capitale la spitale erau de 27.911 mii lei, ├«n timp ce finan╚Ťarea investi╚Ťiilor la spitale prevedea suma de 22.470 mii lei.

USR a depus 14 amendamente. Toate, f─âr─â excep╚Ťie, solicit─â retragerea unor sume din PNDL ╚Öi folosirea lor pentru dotarea, reorganizarea sau reabilitarea unor unit─â╚Ťi sanitare spitalice╚Öti din ╚Ťar─â ╚Öi din Bucure╚Öti.

Mediu

Amendamentele Grupului parlamentar USR cu privire la mediu vizeaz─â at├ót cadrul antropic c├ót ╚Öi pe cel natural. Sunt propuse astfel investi╚Ťii care au ca scop modernizarea ╚Öi acreditarea laboratoarelor mobile pentru m─âsurarea calit─â╚Ťii aerului, realizarea de studii ╚Öi evalu─âri tehnico-financiare de conformare pentru depozitele de de╚Öeuri care trebuiau ├«nchise deja, precum ╚Öi cre╚Öterea suprafe╚Ťei spa╚Ťiilor verzi pentru toate localit─â╚Ťile de rang zero ╚Öi unu din Rom├ónia.

De asemenea, mai sunt vizate ├«ntre altele ╚Öi realizarea de studii cu privire la p─âduri virgine ce trebuie incluse ├«n programe de protec╚Ťie, finan╚Ťarea lucr─ârilor de ├«mp─âdurire, achizi╚Ťia de echipamente electronice de m─âsurare a lemnului cu transmitere automat─â a datelor prin GPS ╚Öi drone pentru paza ╚Öi protec╚Ťia p─âdurilor sau dezvoltarea parcului de utilaje necesar pentru gestionarea masei lemnoase rezultate din exploatare ├«n regie proprie.

Nu ├«n ultimul r├ónd se dore╚Öte achizi╚Ťia de mijloace de transport ├«n vederea facilit─ârii educa╚Ťie ecologice ├«n natur─â pentru t├ón─âra genera╚Ťie. Toate aceste amendamente presupun direc╚Ťionarea a aproximativ 21,5 milioane de euro din totalul bugetului pentru 2018, mai mult de 10% dintre aceste fonduri fiind destinate ├«mp─âduririlor.

Finan╚Ťe

USR a propus reducerea fondurilor din PNDL, alocate discre╚Ťionar de Ministerul Dezvolt─ârii Regional c─âtre prim─âriile din ╚Ťar─â, dar cre╚Öterea sumelor defalcate din venituri, astfel ├«nc├ót autorit─â╚Ťile locale s─â poat─â realiza investi╚Ťii ╚Öi s─â direc╚Ťioneze resursele spre nevoile reale ale comunit─â╚Ťilor. Premierul Mihai Tudose promitea pe 23 noiembrie ├«n fa╚Ťa Parlamentului c─â 100% din impozitul pe venit va merge c─âtre autorit─â╚Ťile locale, prin legea bugetului de stat, ceea nu se ├«nt├ómpl─â.

De asemenea, USR a introdus un amendament prin care Ministerul Finan╚Ťelor Publice are obliga╚Ťia de a transmite comisiilor pentru buget, finan╚Ťe ╚Öi b─ânci ale Parlamentului, precum ╚Öi de a publica pe site-ul propriu, toate comunic─ârile din partea ordonatorilor principali de credite, precum vir─ârile, redistribuirile ╚Öi modific─ârile de credite, prev─âzute de prezenta lege. Scopul amendamentului este de a opri practica Guvernului de a transfera ├«n mod netransparent fonduri ├«ntre ministere.

Toate amendamentele USR la Legea bugetului pentru anul 2018 pot fi consultate ├«n document ata╚Öat┬á ÔÇô┬áAmendamente USR Legea Bugetului 2018

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *